Vieze en stinkende oven? Ontdek enkele goedkope en effectieve doe-het-zelf methoden om het schoon te maken

door Natasja

23 Juli 2021

Vieze en stinkende oven? Ontdek enkele goedkope en effectieve doe-het-zelf methoden om het schoon te maken
Advertisement

Telkens wanneer je een gerecht in de oven bereidt, wordt deze een beetje vuil, en hoe voorzichtig je ook bent, er zijn gerechten die de ovenruimte en het deurtje helemaal vies maken. Als de dampen, vetten en voedselresten worden blootgesteld aan de zeer hoge temperaturen die in de oven worden bereikt, verbranden ze en vormen ze moeilijk te verwijderen korsten die bovendien zeer onaangename geuren verspreiden.

Als je echter niet steeds chemische schoonmaakmiddelen wilt gebruiken, die bovendien schadelijk kunnen zijn voor de ademhaling, en liever af en toe wat geld wilt besparen door andere doe-het-zelf methoden te gebruiken om de oven te ontvetten en lekker te laten ruiken, kun je gebruik maken van een reeks ingrediënten en stoffen die je meestal al in huis hebt.

Advertisement
Clean Freak & Germaphobe/YouTube

Clean Freak & Germaphobe/YouTube

  • Citroensap: als de oven net gebruikt is, of als er geen moeilijk te verwijderen aanslag of vlekken zijn, kan citroensap voldoende zijn om met een doek erop te wrijven. Ook een halve citroen op het deurtje of in de ovenruimte wrijven kan een uitstekend alternatief zijn voor een gewone schoonmaakbeurt. Als je een doeltreffender middel nodig hebt, kun je baking soda of fijn zout over de citroen strooien en deze als een spons gebruiken, waarbij je altijd even wacht met afspoelen. Om van de warmte van de oven te profiteren, kun je een bakplaat met een hoge rand vullen met een beetje water en het sap van 3 citroenen, deze een half uur in de oven op 180° houden en vervolgens de wanden met een doek afnemen.
  • Witte azijn: een nuttig alternatief voor als je alleen met een vettige laag te maken hebt. Giet 100 ml azijn in een sprayflacon en 200 ml water, schud en spuit op de muren en de deur, veeg vervolgens na ongeveer een half uur af met een doek.
  • Anderzijds is het maken van een pasta van baking soda en azijn de manier om te proberen de twee producten te laten hechten aan verticale delen waar azijn alleen zou wegglijden. De beste manier om deze twee ingrediënten te gebruiken is echter eerst alleen de baking soda te mengen met voldoende water om een pasta te maken, die je met een borstel op de wanden wrijft, en vervolgens, na enkele minuten, absolute azijn op het baking soda te spuiten. Laat het ongeveer tien minuten inwerken met de deur dicht en haal het er dan uit en spoel het af met een zachte doek.
  • Meng 230 gram baking soda, 60 ml afwasmiddel en 60 ml waterstofperoxide tot een pasta, en gebruik deze als een normaal schoonmaakmiddel, waarbij je het een tijdje laat inwerken.
  • Je kunt ook mengsels maken van water en Marseillezeep, die ook heel lekker ruiken in de oven.

Wanneer je producten gebruikt die met elkaar reageren, zoals azijn en baking soda, moet je de ruimte goed ventileren en vermijden dat je ze van dichtbij inademt. Gebruik in ieder geval altijd handschoenen voor dit soort reiniging.

Advertisement