Zacht wasgoed, stralend wit en smetteloze kleuren: het geheim is azijn!

door Natasja

23 Juni 2021

Zacht wasgoed, stralend wit en smetteloze kleuren: het geheim is azijn!
Advertisement

Van alle middelen die je voor huishoudelijke klusjes kunt gebruiken, komt witte azijn het vaakst van pas, en het is het overwegen waard om hem ook vaker te gebruiken bij het doen van de was. Witte wijnazijn of appelazijn zijn namelijk goedkope en doeltreffende stoffen, minder vervuilend dan veel specifieke wasmiddelen (vooral wasverzachters), waarmee je uitstekende resultaten kunt bereiken met de kleren die je moet wassen zonder al te veel geld uit te geven of het milieu al te zeer te belasten.

Het helpt je om kleding grondig te reinigen, te ontsmetten en zachter te maken tijdens het wassen in de wasmachine, lees verder om te ontdekken hoe je het op de beste manier kunt gebruiken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Het werkt als wasverzachter: als de kleren te stijf uit de wasmachine komen, kun je ze in een teil warm water leggen waarin je een kopje azijn hebt gegoten (je kunt ook de hoeveelheid azijn vergroten als je niet bang bent de stoffen te beschadigen). Laat het 20 minuten staan, en laat het dan aan de lucht drogen. Het zal helpen alkalische zeep op te lossen die zich tussen de vezels van de stoffen heeft opgehoopt, zodat deze rekken en zachter aanvoelen. De onaangename geur verdwijnt snel, maar je zou een paar druppels etherische olie kunnen toevoegen (vooral als het om bedlinnen gaat). Anders is het ook prima om 120 ml azijn in het bak van de wasverzachter te gieten voordat je gaat spoelen.
  • Verheldert kleuren: de zuurgraad van dit middel lost, zoals je hebt gezien, de alkalische bestanddelen van veel industriële reinigingsmiddelen op, en dit betekent dat de patina dat kleuren minder helder maakt, verdwijnt.
  • Op wit katoen: bij het wassen van kledingstukken van 100% wit katoen komt azijn op verschillende manieren van pas. Je kunt een pan water met een kopje azijn koken en de kleren erin laten weken, of het over de kleren gieten in een teil of in bad, of in de wastafel (pas op dat je je niet brandt, gebruik handschoenen en ga heel voorzichtig met alles om). Laat het een nacht weken en was ze dan zoals gewoonlijk.
  • Vermijd pluizen: wanneer je gewoonlijk kleding en handdoeken samen wast, komt het voor dat je te maken krijgt met pluizen, maar azijn toevoegen in de spoelfase helpt veel om dit probleem te beperken en voorkomt ook dat de kledingstukken te veel aan elkaar geplakt blijven.
  • Het toevoegen van azijn in de spoelfase is dus een uitstekend middel om de geur van rook of andere zeer intense onaangename geuren te verwijderen die soms zelfs na intensief wassen op de kleding achterblijven.

Het is het proberen waard, vind je niet?

Advertisement