Geen stomerij meer: ontdek hoe je thuis effectief kleren kunt reinigen

door Natasja

17 Juli 2021

Geen stomerij meer: ontdek hoe je thuis effectief kleren kunt reinigen
Advertisement

Hoewel er geen twijfel over bestaat dat voor bepaalde soorten vlekken of bijzonder delicate stoffen de enige optie is het aan deskundigen over te laten, is het ook zeer waarschijnlijk dat je soms meer geld uitgeeft dan nodig is om kleding naar de stomerij te brengen die je misschien ook thuis had kunnen reinigen.

Je kunt namelijk een aantal middelen uitproberen, die heel vaak voorkomen dat je een kledingstuk naar de stomerij moet brengen, wat positief is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: niet zelden worden bij deze methoden van professioneel reinigen namelijk stoffen gebruikt die giftig zijn voor het ecosysteem. Ontdek wat je moet doen om je kleren thuis goed schoon te maken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Handel snel: hoe sneller je een vlek uit textiel probeert te verwijderen, hoe groter de kans Is dat het lukt. Als je vlekken op katoen, linnen of zelfs wol (of een mix) hebt, maak een pasta van water en baking soda en behandel het kledingstuk daarmee door het rechtstreeks en uitsluitend op de te reinigen vlek aan te brengen: je kunt een zachte doek of een borstel met zachte haren gebruiken, afhankelijk van hoe delicaat de stof is. Als het wol is, kun je de vlek voorzichtig deppen met bruisend water, met een zeer absorberende doek (microvezeldoekjes zijn prima). Of je kunt de vlek onderdompelen in koud water en vervolgens deppen met ethylalcohol met behulp van een watje.

Gebruik netzakken voor het wassen van truien in de wasmachine: sommige truien waarbij de kans bestaat dat ze in de wasmachine te veel kreuken, kunnen worden gespaard van de overmatige belasting van dat type wasgoed als ze in speciale netzakken worden gedaan, die schuren verminderen en daardoor ook het verschijnen van pluisjes en pilling. Gebruik korte wascycli, zodat het centrifugeren niet te lang duurt. Het is nog beter als je ze met de hand kunt wassen: kies zeer delicate wasmiddelen en na het uitspoelen kun je, in plaats van het uit te wringen, de stof tegen de wasbak van de wastafels drukken zodat al het water er langzaam uitkomt. Rol tenslotte het kledingstuk op nadat je het tussen twee dikke handdoeken hebt gelegd, zodat het nog sneller droogt zonder dat het water het kledingstuk verzwaart en het zijn vorm verliest.

Bepaalde zijden of linnen kledingstukken kunnen ook in de wasmachine worden gewassen in netzakken op korte, koude cycli. Als de kledingstukken intens gekleurd of donker zijn, maak dan eerst een verborgen hoekje nat om te zien of het verkleurt.

Je kan ook eventueel azijn gebruiken op zijden kledingstukken, misschien de minder waardevolle: vul een grote teil met water en voegen er een kopje azijn aan toe, om het flink te verdunnen, en laat het kledingstuk dan een half uur weken, om elke onaangename geur te verwijderen. Daarna wordt het kledingstuk gewoon in koud water gehouden, en aan de lucht gedroogd.

Investeer in een goede rechtopstaande stoomstrijkijzer: voor al die kleren die je toch al naar de stomerij wilt brengen, maar die nog niet echt vuil zijn, helpen deze strijkijzers om ze langer fris en draagbaar te houden. Ze kunnen ook kleine vlekken uit wollen kledingstukken losmaken.

Het zou handig zijn om niet zo vaak naar de stomerij te hoeven, vind je ook niet?

Advertisement