Maak je sneakers weer wit met deze eenvoudige doe-het-zelf methodes

door Natasja

11 Juni 2021

Maak je sneakers weer wit met deze eenvoudige doe-het-zelf methodes
Advertisement

Alle schoenen worden vuil als ze gedragen worden en sneakers zijn misschien wel het soort schoenen dat het meest vies wordt, vooral als ze wit zijn. Het bovenleer en de rubberen delen worden zwart, en door ze te vaak in de wasmachine te wassen kunnen ze stuk gaan, omdat de hoge temperaturen ertoe leiden dat de zool loskomt van de rest van het schoeisel.

Telkens als je je schoenen voorzichtig wilt schoonmaken zonder ze in de wasmachine te moeten stoppen, kun je een doeltreffend huismiddeltje gebruiken, met ingredi├źnten die je vaak al in huis hebt of die gemakkelijk en goedkoop te vinden zijn.

Advertisement
Alessia Sartor/Flickr

Alessia Sartor/Flickr

  • Met baking soda en Marseillezeep: meng een eetlepel baking soda met een theelepel Marseillezeep (je kunt ook wat vlokken in water oplossen, als het maar dik genoeg is), zodat een pasta ontstaat die je op de rubberen delen of het bovenleer van de schoen kunt gebruiken. Je kunt het uitsmeren met een microvezeldoek of met behulp van een oude tandenborstel, wrijvend over de zwarte plekken. Laat de schoen vervolgens in een teil met warm water weken waarin je een eetlepel baking soda en een beetje azijn oplost. Wrijf nogmaals over de schoen om eventuele vlekresten te verwijderen alvorens af te spoelen.
  •     Je kunt de Marseillezeep ook alleen gebruiken: je hoeft alleen maar een stuk zeep vochtig te maken en over de vlekken te wrijven, of doe een beetje vloeibare zeep op een oude tandenborstel en wrijf daarmee over de vlekken. Daarna afspoelen met lauw water. Indien nodig, na het inzepen, laat je schoenen in een teil weken.
  •     Tandpasta: kies een witte tandpasta, zonder gel, en als je alleen het witte gedeelte van de zool moet schoonmaken, kun je met een oude tandenborstel erop wrijven. Indien nodig kun je ook een beetje baking soda toevoegen om een schurend effect te krijgen voor de hardnekkigste vlekken.
  •     Citroensap: pers wat citroen uit in een kommetje en verdun het met evenveel water. Ook deze oplossing kan met een spons, een microvezeldoek of met een oude tandenborstel op de schoen worden aangebracht. Je moet de schoenen nog een paar uur of langer in warm water laten weken, daarna afspoelen en laten drogen.


Heb je deze methodes al geprobeerd?

Advertisement