Doe-het-zelf middelen voor zachte en supergeurende handdoeken

door Natasja

01 Augustus 2021

Doe-het-zelf middelen voor zachte en supergeurende handdoeken
Advertisement

Van al het huishoudlinnen wil je het liefst dat handdoeken zacht en aangenaam geurend zijn wanneer je ze van de lijn of uit de droger haalt.

Je gezicht en lichaam droogwrijven met de door een verkeerde wasbeurt verstijfde handdoek is nooit fijn, en de oplossing om dit te vermijden is niet noodzakelijk de hoeveelheid wasverzachter in het wasbakje te verhogen, integendeel. Van de verschillende producten die bij het wassen van stoffen worden gebruikt, zijn wasverzachters in feite het meest milieuvervuilend, zodat het altijd nuttig is doeltreffende alternatieven of methoden te vinden - ook doe-het-zelf - die je in staat stellen niet te veel te gebruiken.

Advertisement
Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

  • Als je een alternatief voor wasmiddel wilt gebruiken, probeer dan Marseillezeep: het heeft een heerlijke geur en kan vele materialen en oppervlakken reinigen en ontvetten, wat uiteraard ook nuttig is voor de was.
  • Azijn en baking soda: om onaangename geurtjes weg te nemen en de ophoping van alkalische zeep op te lossen die zich vaak in de vezels van handdoeken schuilhoudt en ze stugger maakt, kun je deze twee ingrediënten gebruiken. Giet baking soda in de trommel (een half kopje is voldoende) en giet dan tijdens de was, vóór de laatste spoeling, een kopje witte azijn in het wasmiddelbakje.
  • Citroensap: een voorwasoplossing van water en vers citroensap kan wonderen doen. Verdun een glas citroensap voor elke liter water die je nodig hebt en vul een teil om de handdoeken drie kwartier in te laten weken vóór de gebruikelijke wasbeurt.
  • Citroenzuur: je kunt een gebruiksklaar product bereiden op basis van citroenzuur (150 gram), water (1 liter) en een etherische olie naar keuze (15 druppels). Meng alles door elkaar en bewaar het product in een fles. Bij elke wasbeurt giet je ongeveer 100 ml rechtstreeks in de wastrommel. Puur citroenzuur (poeder) in de trommel gieten werkt ook.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

Denk aan de verschillende voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je handdoeken aan het einde van de wasbeurt ruw en stinkend zijn:

  • reinig de trommel, het bakje en de afdichting van de deur van de wasmachine, waar zich soms vuil ophoopt of schimmel vormt
  • laat de deur na elke wasbeurt open, om te voorkomen dat vocht in de was het ontstaan van schimmel bevordert.
  • maak het filter van de wasmachine schoon
  • een andere reden die vaak het succes van een wasbeurt, ook het huislinnen, in gevaar brengt, is dat de trommel overbelast is: als het water niet goed tussen de te wassen voorwerpen kan stromen, zullen deze aan het eind alleen maar vochtig en niet helemaal schoon worden.
  • bovendien moeten deze voorwerpen worden ontsmet door ze te wassen, zodat je vrij hoge temperaturen moet gebruiken, of in ieder geval niet lager dan 40°.

Advertisement