De details die maken dat de keuken er niet netjes uiziet: ontdek wat je niet moet onderschatten

door Natasja

09 Juni 2021

De details die maken dat de keuken er niet netjes uiziet: ontdek wat je niet moet onderschatten
Advertisement

Soms besteed je tijd en energie aan het schoonhouden en opruimen van de keuken, maar aan het eind van de dag ziet de ruimte er niet zo brandschoon uit als je had gehoopt: als je de keuken elke dag ziet, is het niet gemakkelijk om te ontdekken wat er mis mee is en toch ziet het er niet bepaald uit als een keuken uit een tijdschrift.

Er zijn een aantal details die gasten juist kunnen opvallen of anderszins bijdragen tot de indruk van verwaarlozing, en die niets te maken hebben met vuil of stof. Het loont de moeite om af en toe eens goed rond te kijken om te zien of er je er iets aan kan veranderen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

De keuken op de foto is niet rommelig, maar omdat hij niet echt groot is, is een open metalen rek waar veel verschillende voorwerpen opeengestapeld en in het volle zicht staan, niet echt een mooi gezicht. Het zou beter zijn ze in een kleine kast op te bergen of misschien planken (ook blinde wandplanken) aan de muur te bevestigen en ook manden met deksels te gebruiken om te vermijden dat alles altijd duidelijk zichtbaar blijft (en stoffig wordt).

Als je vervolgens in huis te veel borden of andere porseleinen voorwerpen hebt die gebarsten zijn, voorwerpen van metaal of plastic bekrast zijn, of in het algemeen erg versleten (en zonder de charme van vintage), zou je een manier moeten vinden om ze zo mogelijk te repareren, of te vervangen door nieuwe. De oude examplaren kunnen de hoofdrolspelers worden van creatieve recycling!

Houd vensterbanken zo veel mogelijk vrij, of decoreer ze of zet voorwerpen met planten op een mooie manier neer. Vermijd in elk geval dat ze worden gebruikt als een plek waar voorwerpen op een rommelige manier worden verzameld, en zorg er vooral voor dat de opening van het raam zelf niet wordt belemmerd, wat van essentieel belang is om de omgeving elke dag te luchten.

Advertisement
snappygoat.com

snappygoat.com

De keukentafel en de verschillende aanrechten moeten zo veel mogelijk worden vrijgehouden als je ze niet gebruikt. Op de tafel in het bijzonder kan een fruitschaal staan, of misschien een olie-azijn-peper-zout set, maar verder geldt: hoe leger de tafel is, hoe netter en schoner de ruimte eruit zal zien.


Om te voorkomen dat de deuren van het kastje waarin je de vuilnisbak bewaart en die geen tip-on deurtjes zijn, al te vuil worden, kun je een eenvoudige truc gebruiken, ook al is die een beetje betwistbaar: maak een van de deuren een beetje los, zodat hij onmerkbaar opzij naar beneden komt, zodat je hem ook met je voeten voorzichtig kunt openen zonder vuile handen te gebruiken.

goblinbox_(queen_of_ad_hoc_bento)/Flickr

goblinbox_(queen_of_ad_hoc_bento)/Flickr

Stapels afwas in de gootsteen komen vaak voor en zijn soms onvermijdelijk doordat we nooit ergens tijd voor hebben. Maar ook de stapels vaat die onevenwichtig rond de gootsteen zijn gebalanceerd, helpen niet om de kamer er opgeruimd uit te laten zien. Je kunt jezelf helpen door alle borden, glazen en bestek weg te halen die meer zijn dan je nodig hebt voor de bewoners van het huis, zodat je niet in de verleiding komt om steeds schone spullen te pakken in plaats van die in de gootsteen af te wassen.

Ook onder de gootsteen kan je het beste alles netjes houden in plaats van wasmiddelen, handschoenen en wat al niet meer opeengestapeld te bewaren. Gebruik rails, planken, en andere nuttige oplossingen.

foodwoolf.com

foodwoolf.com

Let op wanneer vaatdoeken te versleten of vuil worden: probeer iedere methode om de meest duidelijke vlekken te verwijderen, maar als ze niet weggaan, maak er dan poetslappen van en bewaar ze niet in het zicht in de keuken.

Ook sponzen moeten altijd in goede staat verkeren: zowel om hygiënische als om esthetische redenen. Was en ontsmet ze zo vaak mogelijk, maar als ze te donker of versleten zijn, is het tijd om ze weg te gooien.

Advertisement