Snel elk deel van de badkamer moeiteloos schoonmaken? Ontdek hoe je dat doet met baking soda

door Natasja

09 Juni 2021

Snel elk deel van de badkamer moeiteloos schoonmaken? Ontdek hoe je dat doet met baking soda
Advertisement

De badkamer is de ruimte in huis die het meest moet worden schoongehouden en zo goed mogelijk moet worden ontsmet. Het veelvuldige gebruik bevordert namelijk zeer snel de vorming van vuil, maar ook van schimmel en stof, die periodiek moeten worden verwijderd om elk risico voor de gezondheid te vermijden.

Soms schrik je van de gedachte dat je de badkamer grondig schoon moet maken, en stel je het schoonmaken iets te lang uit: misschien kan een doeltreffende "aanvals"-strategie je helpen om dit onaangename klusje met de juiste vastberadenheid te klaren, en te weten dat veel verschillende handelingen kunnen worden uitgevoerd met behulp van gemakkelijk verkrijgbare en zeer goedkope middelen, zoals baking soda, kan helemaal handig zijn.

Advertisement
www.trek.today/Flickr

www.trek.today/Flickr

  • Wastafels en afvoeren: terwijl je de kranen schoonmaakt, giet je de baking soda in de afvoer, al zijn het maar 3 of 4 eetlepels. Wanneer het tijd is om alles af te spoelen, zorgt het warme water ervoor dat de baking soda in de afvoer terechtkomt, zodat deze vrij blijft van kleine verstoppingen en vieze geuren.
  •     Matten: als ze niet heel vies zijn, kun je er baking soda over strooien en ze vervolgens stofzuigen. Als het daarentegen tijd is om ze te wassen, klop ze dan goed uit en doe een half kopje baking soda in de mand van de wasmachine (of in de teil, als je met de hand wast).
  •     Douchegordijnen: je kunt ze samen met de matjes wassen, met baking soda, in de wasmachine.
  •     Prullenbakken: ze moeten regelmatig worden geleegd, maar dan toch verspreiden ze vaak onaangename geuren. Ook in dit geval kun je, nadat je ze met water en baking soda (60 gram per liter) hebt schoongemaakt, een beetje baking soda op de bodem strooien of misschien zo nu en dan een beetje in de vuilnis zelf, om vieze geuren te verminderen.
  •     Toilet: met borax en azijn kun je de wc-borstel gebruiken om alle vlekken en kringen en vieze geuren te verwijderen. Giet elke avond een beetje bleekwater in het toilet om het vuil te verwijderen dat zich op de bodem vastzet. Op de binnenste bovenrand moet je een pasta van baking soda en azijn werken, of gebruik zachte kaliumzeep.
  •     Hanglampen: vergeet niet de hanglampen regelmatig af te stoffen met een microvezeldoek.
  •     Ramen en spiegels: neem een sprayflacon, vul die met gelijke delen water en azijn en met een pluisvrije doek laat het glas glanzen als nieuw.
  •     Badkuip: je kunt een doe-het-zelfschoonmaakmiddel maken door een kopje baking soda, een lepel vloeibaar afwasmiddel, een paar druppels etherische olie te mengen en genoeg water om de gewenste consistentie te krijgen.


Succes!

Advertisement