Marseillezeep in de oven: ontdek hoe je het kan gebruiken om de oven schoon te maken en lekker te laten ruiken

door Natasja

19 Juli 2021

Marseillezeep in de oven: ontdek hoe je het kan gebruiken om de oven schoon te maken en lekker te laten ruiken
Advertisement

Het schoonmaken van de keukenoven is een huishoudelijke klus die je vaak zal moeten doen, vooral als je er van houdt eten op een tamelijk gezonde en smakelijke manier klaar te maken. Als je de oven gebruikt, blijft er vaak een vettige laag vuil of echte voedselvlekken op de binnenwanden achter, die vervolgens door de hitte kunnen verbranden en korstig worden.

Op je hurken voor de oven gaan zitten en de hele binnenkant te schrobben om het weer schoon en glanzend te krijgen is haast niet te doen, maar er zijn methoden die je kunnen helpen om het veel eenvoudiger aan te pakken, de oven te ontvetten en zelfs lekker te laten ruiken, wat heel nuttig is na bepaalde bereidingen. Een van die methoden is het gebruik van Marseillezeep.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Je hebt alleen pure Marseillezeep nodig, die je kunt raspen of tot vrij kleine schilfers kunt verkleinen: gebruik 2 eetlepels voor elke liter warm water.

Los de zeep op in het water, eventueel met behulp van een klein pannetje, en giet het vervolgens in een sprayflacon. Gebruik het mengsel niet als het nog heet is, om te voorkomen dat je je brandt. Wacht tot het een beetje afgekoeld is alvorens het erin te gieten.

Verwijder de roosters en spuit het mengsel terwijl het nog warm genoeg is op de wanden van de kookkamer en op de binnenkant van de deur, sluit vervolgens de deur en laat het enkele minuten inwerken, zodat de korstjes zacht worden en je alles vervolgens met een spons of een microvezeldoek kunt verwijderen.

Vul intussen een grote teil (of de bak in de gootsteen) met heet water, net genoeg om de roosters in onder te dompelen. Giet er een handvol zeepvlokken in en laat ze oplossen. Na hooguit een minuut of tien kun je met een spons (eventueel ook schurend) of een borstel of oude tandenborstel de roosters grondig reinigen.

Deze middelen zijn geschikt voor een gewone reiniging: als je de oven te lang niet hebt schoongemaakt en het vuil resistenter is, moet je agressievere middelen gebruiken, zoals azijn en baking soda. In ieder geval zal het mengsel van water en Marseillezeep, nog meer als het verrijkt is met een paar druppels van een etherische olie die je lekker vindt (citroen, lavendel, munt, eucalyptus of tea tree), een uitstekend middel zijn als laatste schoonmaakbeurt, vooral als je niet van de aangename geur van azijn houdt.

Advertisement