Ontdek de handigste trucs voor het schoonmaken van je elektronische apparaten

door Natasja

23 Juli 2021

Ontdek de handigste trucs voor het schoonmaken van je elektronische apparaten
Advertisement

Elektronische apparaten zijn een integrerend deel van ons dagelijks leven geworden. In de loop van de dag voer je veel activiteiten uit en bijna allemaal vereisen ze het gebruik van een of meer elektronische apparaten. 

Moet je een wekker zetten? Dan gebruik je je smartphone. Moet je dringende documenten naar een collega sturen? Dan gebruik je je PC. Wil je ontspannen na een drukke studiedag? Dan druk je op de rode knop op de afstandsbediening om de TV aan te zetten. De aanwezigheid van elektronische apparaten in huis heeft de levenskwaliteit ongetwijfeld aanzienlijk verbeterd, maar ze kunnen ook een broedplaats worden voor ziektekiemen en bacteriën. Het regelmatig schoonmaken van de elektronische apparaten die je gebruikt is van essentieel belang, zowel voor je gezondheid als voor de goede werking van het apparaat zelf.

In dit artikel geven we je enkele praktische tips over hoe je de meest gebruikte elektronische apparaten goed kunt schoonmaken. Deze trucs zullen je helpen de apparaten te onderhouden en schade door het gebruik van verkeerde producten te voorkomen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het televisie- of computerscherm 

Het eerste wat je moet doen wanneer je besluit het beeldscherm schoon te maken, is ervoor zorgen dat het apparaat is losgekoppeld van enige stroombron, voordat je een sprayproduct gaat gebruiken. Om het stof te verwijderen dat dagelijks op het scherm wordt afgezet, raden we het gebruik van zachte microvezel- of Schotse wollen doeken aan. De doekjes die worden geleverd voor het reinigen van brillenglazen zijn ook perfect. Het belangrijkste is stoffen te gebruiken die geen pluisjes achterlaten en die vooral geen krassen op het scherm kunnen maken, ook niet minimaal. Het gebruik van keukenpapier, doeken of sponzen wordt afgeraden.

Als je na deze eerste oppervlakkige reiniging merkt dat er moeilijkere vlekken op het scherm zitten die het gebruik van een reinigingsmiddel vereisen, kun je (in kleine hoeveelheden) een mengsel van water en azijn gebruiken, in gelijke delen gemengd in een sprayflacon. Het is belangrijk te onthouden dat je het mengsel nooit rechtstreeks op het scherm spuit, maar alleen op de doek waarmee je vervolgens de TV of PC voorzichtig schoonveegt. 

Het toetsenbord van de PC

Het toetsenbord van de PC is een van de plaatsen waar vuil zich het gemakkelijkst kan afzetten. Voedselresten, stof, kiemen en bacteriën van allerlei aard nestelen zich tussen de toetsen. Volgens een wetenschappelijke studie is het aantal ziektekiemen op een toetsenbord groter dan op een toiletbril! Daarom is het essentieel om het toetsenbord regelmatig schoon te maken. 

De meest effectieve en veilige manier om het toetsenbord grondig te reinigen is met een in de winkel verkrijgbare persluchtbus. Richt de spuitmond van de bus op de toetsen en spuit om het vuil los te maken, dat je vervolgens kunt opvangen met een zachte doek. 

De smartphone

Je smartphone volgt je overal: thuis, op kantoor, op school, in het park, in het restaurant. Het is een perfect oppervlak voor het huisvesten van vuil, ziektekiemen en bacteriën. Het is daarom erg belangrijk om je smartphone regelmatig schoon te maken, uiteraard op de juiste manier.

De beste doe-het-zelf oplossing om je smartphone schoon te maken is warm water en een beetje handzeep. Bevochtig een microvezeldoek een beetje in het  aangemaakte mengsel en klaar is kees. Een goed alternatief voor het schoonmaken van je smartphone zijn babydoekjes

Oortelefoon

Hoe vaak per dag doe je je oortelefoons in en haal je ze er weer uit en leg je ze overal neer zonder je zorgen te maken of het oppervlak schoon is of niet? De hygiëne van de oortelefoons is zeer belangrijk omdat ze in direct contact komen met het lichaam en omdat vuil in de oorstukjes kan leiden tot storingen en een vermindering van de geluidskwaliteit.  

Alles wat je nodig hebt om je oortelefoons schoon te maken is een kom warm water gemengd met een beetje vloeibare zeep, een zachte doek en een handdoek. Maak het doekje een beetje vochtig in een mengsel van water en zeep en maak de oortjes schoon, waarbij u het doekje gebruikt om eventueel vocht dat zich na het schoonmaken heeft gevormd, weg te vegen.

Advertisement
Publicdomainpictures

Publicdomainpictures

De afstandsbediening 

De afstandsbediening, die door iedereen in het gezin wordt gebruikt, is een van de vuilste voorwerpen in huis. Een schone afstandsbediening is niet zo moeilijk: gebruik gewoon een microvezeldoekje of een doekje om de glazen van je bril schoon te maken. Om het vuil tussen de toetsen weg te werken, raden we aan een eenvoudig wattenstaafje te gebruiken om de kleine ruimtes tussen de toetsen gemakkelijk te bereiken. 

De oscillerende ventilator

Heeft de ventilator de hele winter in de kelder gestaan en zit hij nu vol stof? Om tot de reiniging over te gaan, moeten de verschillende onderdelen van de ventilator uiteraard worden gedemonteerd. Om te beginnen raden we je aan het beschermrooster vooraan te verwijderen. Als je dit gedaan hebt, kun je verdergaan met het verwijderen van de bladen en het achterste rooster. 

De onderdelen van de ventilator die je eerder uit elkaar hebt gehaald, kunnen op twee manieren worden gewassen: met lauw water en handzeep of rechtstreeks in de vaatwasser

Na grondig te zijn gewassen, moeten de ventilatoronderdelen op een handdoek worden gelegd en daar gedurende ten minste 10 minuten blijven drogen. Na deze tijd kun je de ventilator gewoon weer monteren.

Advertisement