Een plant voor elke kamer: de beste adviezen om de juiste te kiezen

door Natasja

05 Juni 2021

Een plant voor elke kamer: de beste adviezen om de juiste te kiezen
Advertisement

Planten zijn niet alleen een onvervangbare bondgenoot bij het inrichten van je huis en het gezelliger maken ervan, maar ze zijn ook de meest natuurlijke en onfeilbare methode om de lucht die je inademt gezond te maken.

In 1989 publiceerde de NASA een document dat het proces en de resultaten illustreerde van de Clean Air Study, dat is een studie over het vermogen van sommige planten om de lucht te zuiveren in een gesloten omgeving, waarbij giftige stoffen die schadelijk zijn voor het organisme, zoals benzeen (dat in veel plastic voorwerpen, in haarverf, in veel schoonmaakmiddelen en bestrijdingsmiddelen zit), trichloorethyleen (zit in sommige inkten, verven, vernissen, lakken, kleefstoffen en oplosmiddelen) en formaldehyde (zit in papieren tassen, gewaxt papier, zakdoeken, servetjes, spaanplaat, triplex, houten lambrisering en synthetische stoffen). Dit betekent dat de lucht in elk huis vol zit met stoffen die verschillende soorten ziekten en aandoeningen kunnen veroorzaken.

De juiste planten toevoegen is een manier om dit tegen te gaan, dus waarom zou je er niet een paar kiezen om in de verschillende kamers van je huis te plaatsen? Elk van de hieronder vermelde planten kan eigenlijk in elke kamer van het huis worden geplaatst, maar sommige, vanwege hun afmetingen en behoefte aan zon en vochtigheid, zijn beter in sommige kamers dan in andere.

Advertisement

In de badkamer

In de badkamer

Pinterest

 • Gewone klimop: de klimop behoort tot de meest bekende, sterke en vaak verafschuwde klimplant, maar toch kan hij alle drie de giftige stoffen in grote hoeveelheden verwijderen, zelfs binnen slechts 24 uur. Deze klimplant kan ook tot 78% van de schimmel in de lucht verwijderen in 12 uur.
 •     Aglaonema: De maximum afmeting is ongeveer 60 cm hoog en breed, hij is bestand tegen +7° en moet, zoals alle planten van deze soort, op een plaats worden gehouden waar hij gefilterd licht kan ontvangen en dient matig water te krijgen. De klimop is mooi om aan het plafond te hangen (zodat het ook geen plaats inneemt) en de aglaonema kan op een of andere plank worden geplaatst.
 •     Varen: de Boston varen is bijzonder geschikt voor het verwijderen van formaldehyde, en van alle varens die te koop zijn, is deze van oudsher het gemakkelijkst te vinden, omdat hij vrij resistent is. Hij decoreert ook mooi de ruimte met bladeren die uit een hangende mand naar beneden vallen.

 

Advertisement

In de slaapkamer

In de slaapkamer

Pinterest

 • Sansevieria: in het Engels noemen ze het "slangenplant", in Italië is het ook bekend als "schoonmoeders tong". 's Nachts zet hij kooldioxide om in zuurstof en filtert hij de in de lucht aanwezige giftige stoffen. Hij geeft de voorkeur aan een blootstelling in lichte zones van het huis, maar niet in het directe zonlicht en past zich ook aan halfschaduw aan. Hij vreest de kou en temperatuursveranderingen. Hij heeft niet veel water nodig, waardoor hij zeer geliefd is bij mensen die niet veel tijd aan planten kunnen besteden.
 •     Spathiphyllum: deze zeer elegante plant houdt van een warme omgeving (vanaf 15°) en geeft de voorkeur aan helder maar niet direct licht, maar past zich ook aan op minder lichte plaatsen; maar wees voorzichtig: alle delen van deze plant zijn giftig (niet aan te raden als je ondeugende huisdieren of al te nieuwsgierige kinderen hebt) en het contact met het sap kan de huid irriteren.
 •     Chrysanten: dit zijn zeer alledaagse en resistente bloemen, en de wetenschap heeft bewezen dat ze in staat zijn aanzienlijke percentages giftige stoffen (vooral formaldehyde) uit de lucht te verwijderen. Veel soorten, zoals Morifolium, bloeien in de herfst: het is toch leuk om ook in dat jaargetijde bloemen in je kamer te hebben, vind je ook niet?

 

In de woonkamer of de zitkamer

In de woonkamer of de zitkamer

Pinterest

 • Dracaena: Dracaena's (Drakenbloedboom) worden vaak in het algemeen Geluksbamboe genoemd, maar let op, want er zijn vele soorten, en de soorten die specifiek in de NASA-documenten worden genoemd zijn de fragrans deremensis "Janet Craig", fragrans groep Deremensis "Warneckei", massangeana en de marginata. Ze zijn allemaal erg mooi, bereiken aanzienlijke afmetingen en houden van een tamelijk warm klimaat en diffuus, maar niet direct, licht. Dus als je lichte woonkamers en zitkamers hebt, kies dan een van deze planten om de kamer in te richten.
 •     Ficus Benjamina: De Ficus Benjamina heeft bewezen een van de beste te zijn in het verwijderen van verontreinigende stoffen afkomstig van meubels en tapijten, en is een belangrijke hoofdrolspeler in kantoren en wachtkamers. Het is een boom of grote groenblijvende struik met slanke gebogen of overhangende takken en glanzende eivormige-elliptische bladeren.
 •     Graslelie: deze plant is in het Engels bekend als "spider plant" en wordt vaak genoemd als een uitstekend middel voor mensen die lijden aan stofallergieën. Studies van de NASA hebben aangetoond dat hij in staat is grote percentages formaldehyde, koolmonoxide en stikstofdioxide te verwijderen in slechts enkele uren. Perfect als je weinig ruimte hebt.

In de keuken

In de keuken

Pinterest

 • Pothos: deze wintergroene klimplant met luchtwortels staat vaak bekend als moeilijk te doden, als je hem maar de juiste omstandigheden geeft, zoals temperatuur (minimaal 15°) en licht (vol, maar niet direct).
 •     Aloë Vera: de bekendste vetplant ter wereld, het wondermiddel tegen elke kwaal, is zo wijdverbreid dat de oorsprong ervan onbekend is. Van de verschillende soorten aloë is de A. vera het nuttigst voor het zuiveren van de lucht.
 •     Gerbera: ze lijken op gekleurde madeliefjes en zijn vrij resistente planten; ze nemen geen ruimte in beslag en houden van volle zon. Er zijn veel cultivars met felle kleuren die absoluut Instagrammable zijn, ze zijn bestand tegen +5° en zijn ideaal voor een vleugje felle kleur op elke vensterbank.


Ze zijn het waard om voor te zorgen, gezien wat ze voor ons doen, vind je ook niet?

Advertisement