Dekbedden wassen? Ontdek de beste manier om het thuis te doen

door Natasja

30 Mei 2021

Dekbedden wassen? Ontdek de beste manier om het thuis te doen
Advertisement

Tijdens het koude seizoen, en soms nog langer, helpt een lekker warm dekbed, min of meer zwaar, je om lekker warm te slapen. Of je ze nu over de lakens legt of in de dekbedovertrekken stopt, dekbedden zijn altijd een comfortabele avondknuffel waar geen afstand van gedaan kan worden, en zijn echt onmisbaar tijdens de koudste nachten.

Je gebruiken ze vele weken, en als het tijd is om over te schakelen op een zwaarder of lichter exemplaar, of als je ze op moet bergen omdat de temperatuur stijgt, kun je ze niet gewoon weer in de kledingkast leggen, maar moeten je ze goed wassen. Ganzendons is iets delicater om te wassen, en misschien is het beter om het over te laten aan een professionele stomerij (hoewel er mensen zijn die het thuis wassen), terwijl de synthetische dekbedden ook thuis kunnen worden gewassen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om te weten te komen of je de reiniging van dekbedden en vulling thuis kunt doen, hoef je alleen maar op de etiketten te kijken: daar staat op of het om producten gaat die in de week of in de machine kunnen worden gewassen. Die met katoenen en katoenmix en synthetische vulling wikkels kunnen over het algemeen thuis worden gewassen, en zullen het symbool dragen van een emmer gevuld met water.

Klop voordat je begint altijd eerst het dekbed goed uit en ga er dan met een borstel overheen om het grootste deel van het vuil eraf te halen.

Als je wasmachine groot genoeg is, kun je het dekbed in de trommel doen, en er een paar tennisballen aan toevoegen die, als de trommel draait, ervoor zorgen dat de vulling goed verdeeld blijft en zich niet op één plaats opstapelt. Gebruik Marseillezeep in het bakje (maar een mild wasmiddel werkt ook prima) en voeg een kopje baking soda toe in de trommel.

Sommige wasmachines hebben een wasprogramma voor dekbedden, maar als dat niet het geval is, kun je het programma voor delicate kleding gebruiken en de temperatuur instellen op 30°.

Als de wasmachine daarentegen klein is of als je de was liever met de hand doet, kunt je het bad of een grote teil gebruiken. Voeg warm water toe tot de helft, meng dan 125 ml witte azijn met 3 eetlepels baking soda in een kom en giet dit in het water. Laat het een paar minuten inwerken en voeg dan een handvol Marseillezeep toe, die ook een heerlijke geur aan het wasgoed zal geven. Leg het dekbed in het bad en draai het om, zodat de zeep overal komt. Laat het een half uur weken, laat het water weglopen en spoel het af.

Als je ziet dat het water erg vuil is en dat het dekbed meer wasbeurten nodig heeft, herhaal dan de handeling.

Als je klaar bent, probeer het dekbed dan voorzichtig uit te wringen, leg het vervolgens plat op een droogrek (als je er twee hebt, plaats ze dan dicht bij elkaar om een groter oppervlak te gebruiken) en zet het in een geventileerde ruimte of ook buiten, zodat het aan de lucht droogt, maar uit de buurt van direct zonlicht. Afhankelijk van de temperatuur duurt het een paar uur tot bijna een hele dag voordat het helemaal droog is, en daarna kun je het in zijn hoes, in ruimtebesparende dozen of grote zakken doen, om het in de kast op te bergen.

Veel succes!

Advertisement