3 eenvoudige projecten om IKEA meubels te transformeren en de inrichting te personaliseren

door Natasja

25 Juni 2021

3 eenvoudige projecten om IKEA meubels te transformeren en de inrichting te personaliseren
Advertisement

In meubelzaken zoals IKEA vind je uiterst functionele meubelstukken, met een modern en super veelzijdig ontwerp: ze hebben vaak zeer lineaire vormen die bij veel verschillende soorten interieurs passen en dit is een van de redenen waarom ze zo populair zijn. Als je  echter een beetje origineel wilt zijn en die meubelstukken wilt personaliseren, of gebruik wilt maken van meubelstukken met een zeer eenvoudig ontwerp om ze te transformeren tot iets dat lijkt op andere meubels die je mooi vindt maar die moeilijk te vinden of te duur zijn, kunnen je je uitleven met doe-het-zelf decoraties.

Er zijn oneindig veel van dit soort projecten, maar hier onder vind je drie uiterst eenvoudige, snelle en goedkope projecten waar je inspiratie uit kunt halen om thuis iets soortgelijks te maken!

Advertisement

Een tafeltje

Een tafeltje

Natasha Jokic / BuzzFeed

Niet alleen in IKEA woonwarenhuizen, maar ook in veel andere winkels kun je een dergelijke eenvoudige tafel vinden. Om hem te transformeren heb je alleen verf en een kwast nodig, en een kit om een nieuwe knop op de lade te zetten.

Als het meubel nieuw is en het hout in goede staat, kun je ook verven kiezen die geschikt zijn voor dit materiaal en geen grondverf nodig hebben, anders is het beter om het oppervlak voor te bereiden en dan pas te gaan verven. Kies moderne kleuren die goed  bij de inrichting van de kamer passen waar de tafel komt te staan, en binnen een middag heb je een nieuw bureau.

Advertisement

Een ladekast

Een ladekast

Natasha Jokic / BuzzFeed, IKEA

Voor dit project heb je een MALM ladekast nodig (maar, nogmaals, elke andere kast met eenvoudige lijnen en zonder lijstwerk is prima), wat zelfklevend behang (of ook van die zelfklevende rollen om planken van een kast of de binnenkant van de lades te bekleden), en als je nieuwe knoppen voor de lades wilt, dan ook een boormachine om de gaten te boren.

In deze handleiding https://www.buzzfeed.com/natashajokic1/ikea-furniture-hacks-diy wordt een handige manier uitgelegd om het papier zonder kreukels aan de voorzijden van de lades te laten kleven, door het papier (knip een rechthoek die net iets groter is dan de zone dat het zal bedekken) met de kleefzijde naar boven neer te leggen, iemand te vragen je te helpen het papier strak op de vloer te houden, en dan de lade erop te leggen en aan te drukken. Aan het eind kun je een stanleymes gebruiken om het overtollige papier te verwijderen.

Vervolgens moet je met een potlood (en misschien ook een lange liniaal of een rolmaat) de plaatsen aftekenen waar je de knoppen zult aanbrengen, de gaten boren en de knoppen aan het hout schroeven.

Een mand

Een mand

Natasha Jokic / BuzzFeed

Niet altijd zin heb je zin om geld uit te geven voor een meer afgewerkte mand, per slot van rekening zal het afval bevatten. Dus als je een heel simpel plastic exemplaar hebt, hoef je alleen maar wat touw of bindtouw te vinden en dat met een beetje hete lijm rond de buitenkant te wikkelen. Je zou de bekleding ook kunnen verven om het nog origineler te maken.

Echt heel eenvoudig, vind je ook niet?

Advertisement