Hoe maak je je huis lichter: 7 handige tips om zelfs de donkerste hoekjes te verlichten

door Natasja

06 Juni 2021

Hoe maak je je huis lichter: 7 handige tips om zelfs de donkerste hoekjes te verlichten
Advertisement

In een licht en gezellig huis wonen heeft veel voordelen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Licht heeft namelijk onmiddellijk een positief en kalmerend effect op je humeur, waardoor je de dagen waarin je thuis bent op een serene manier kunt doorbrengen en je enorm opvrolijkt. Het huis is absoluut de plaats waar je over het algemeen de meeste tijd doorbrengt, en ook als je vele uren buitenshuis doorbrengt, misschien voor werk, dan nog zal je huis die warme en gastvrije plaats zijn waar je je vrij en "veilig" kunt voelen, weg van de sociale druk van de buitenwereld. Wanneer je een huis betrekt, kan je het beste aandacht besteden aan enkele kleine details die de prestaties aanzienlijk kunnen verbeteren, zodat je er op lange termijn profijt van hebt. Alsof dat nog niet genoeg is, werken donkere en slecht verlichte kamers de verspreiding van huisstofmijt in de hand - absoluut niet aan te bevelen voor wie dan ook en in het bijzonder voor mensen die aan allergieën lijden! Licht is een fundamenteel element en ook als je denkt dat een schemerig verlichte omgeving prima is, vertrouw dan op het advies van deskundigen: met een beetje meer licht voel je je veel vitaler en vrolijker! Het is dus de moeite waard om je te richten op alle mogelijke en denkbare manieren om je huis op deze manier, met veel licht, in te richten. We willen je graag een paar trucs onthullen om elke hoek van je huis zo licht mogelijk te maken, vooral als je weinig ruimte hebt. Als je je huis gaat verbouwen of als je zin hebt in verandering, dan zijn deze ideeën perfect voor jou!

Advertisement
Wicker Paradise/Flickr

Wicker Paradise/Flickr

1 De kleur van de muren:

De muren kunnen inmiddels als echte inrichtingselementen worden beschouwd: er zijn mensen die ze met felle kleuren verven en anderen geven de voorkeur aan behang met allerlei prints. In het algemeen geldt echter dat als je wilt proberen je huis op te fleuren, je het beste kunt kiezen voor lichte kleuren. Deze regel geldt des te meer als je woning klein is. De lichte en koele kleuren zullen ook helpen om de ruimtes groter te maken. Leef je dus uit met kleuren als lichtgrijs, blauw of groen, waarbij je altijd de voorkeur moet geven aan zeer zachte tinten van deze kleuren. Een praktische tip: om een nog lumineuzer effect te krijgen, schilder niet de hele muur, maar laat een wit kader langs de randen en profielen. Als je je bijzonder geïnspireerd voelt, kun je ook verf gebruiken die verrijkt is met lichtgevende bestanddelen die, wanneer ze op de muur worden aangebracht, een weerkaatsend effect zullen creëren.

2 Gordijnen voor het raam:

Gordijnen voor de ramen zijn niet aan te bevelen, omdat ze de neiging hebben kostbaar licht aan de omgeving te onttrekken, maar als je niet van een kaal raam houdt, kun je altijd kiezen voor gordijnen van lichte stof en kleur. Het belangrijkste is dat het niet van die lange en zware gordijnen zijn, die de neiging hebben om talloze keren te plooien. Als je voor geen gordijnen kiest, en je wilt 's avonds toch wat privacy, dan kun je gebruik maken van rolluiken. Vergeet ook niet dat de afwezigheid van gordijnen je de gelegenheid geeft om de vensterbank te versieren met planten en kleine plantjes, een perfecte manier om licht en harmonie aan het huis te geven!

3 De vloer:

Niet alleen de muren zijn essentiele inrichtingselementen, maar ook de vloer. Als je je huis aan het verbouwen bent of een huis aan het kopen bent en de vloeren wilt moderniseren, kun je misschien beter voor een parketvloer kiezen. Wie houdt er immers niet van parket? Als je voor deze oplossing kiest, kies dan voor een parketvloer in lichte tinten. Je zult de gouden regel nu wel hebben begrepen: te donkere of te felle kleuren helpen niet om de kamers ook maar een beetje lichter te maken! Als je daarentegen niets kunt veranderen aan de vloerbedekking en je tegels of ander donker gekleurd materiaal hebt, kun je kiezen voor een mooi licht stoffen vloerkleed met even lichte en natuurlijke kleuren: het contrast tussen de kleuren zal helpen het donkere effect van de vloer te verminderen.

4 Meubels:

Hier is een fundamenteel punt: de keuze van de meubels. Welke zijn het meest geschikt? Je moet de voorkeur geven aan lage, houten meubels met een lichte en natuurlijke kleur. Vermijd massief meubilair, dat zich verticaal ontwikkelt en de ruimten afsluit. Kortom, als je "oma's meubels" hebt, ben je niet goed bezig! Helaas worden door dit soort meubels niet alleen belangrijke lichtpunten afgedekt, maar hebben de kamers ook de neiging donker en weinig luchtig te worden, althans zo lijkt het. Het is dus beter om het interieur horizontaal te ontwerpen, zodat het licht zich beter kan verspreiden, en neutrale kleuren te kiezen, zo niet voor de "total white" optie te gaan. Als je van glas houdt, is dat de juiste keuze: een mooie keukentafel of een boekenkast met glazen planken zal de omgeving "lichter" en ruimtelijker maken.

Advertisement
It's Great To Be Home/Flickr

It's Great To Be Home/Flickr

5 Planten:

Planten zijn, zoals reeds gezegd, een belangrijk inrichtingselement dat niet onderschat mag worden. Zelfs als je denkt dat je geen groene vingers hebt, bedenk dan dat er vele soorten kamerplanten zijn die geen speciale inspanningen vereisen. Een plant zal de omgeving levendiger maken en je gasten zullen het zeker waarderen! Hier zijn enkele voorbeelden van kamerplanten die je gemakkelijk kunt kopen: Ficus Lyrata, Dieffenbachia (te vermijden als je katten hebt), Ficus Benjamina, Pothos en Sanseveria. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die je creatief kunt gebruiken, om maar niet te spreken over de ruime keuze aan planten en vetplanten. Het enige wat je hoeft te doen is naar het plaatselijke tuincentrum te gaan!

6 Spiegels:

Spiegels zijn die voorwerpen die we maar al te vaak onderschatten, maar die echt een verschil kunnen maken op het gebied van helderheid. Als je een smalle gang in huis hebt, kun je aan een van de muren, naast je favoriete schilderijen, een mooie ingelijste spiegel hangen: de kamer zal ineens ruimer lijken! Spiegels weerkaatsen licht, dus je moet ze niet alleen gebruiken om jezelf in de spiegel te bekijken (daarvoor kun je altijd naar de badkamer of naar de slaapkamer gaan), maar ook en vooral om ze strategisch in de donkerste delen van het huis te plaatsen.

7 Lampen:

We hebben het uitgebreid gehad over helderheid en hoe je een kamer lichter kunt maken, en op dit punt rest ons niets anders dan een paar trucjes toe te passen wat betreft de kunstlichtpunten in huis. Als je een huis kiest, een  huur- of een koophuis, probeer dan op het licht te letten: we raden een donker huis af, omdat het op den duur een negatief effect op je gezondheid zal hebben. Meestal zijn het de huizen op de begane grond die dit vervelende probleem hebben, maar het kan ook gebeuren dat je omringd bent door andere gebouwen die het uitzicht en het licht beperken. Als er geen natuurlijk licht is, probeer dan op zijn minst het kunstlicht te benutten: laat imposante kroonluchters of te grote staande lampen weg maar gebruik spots waarmee je het licht kunt richten waar je maar wilt. Als je de omgeving wilt verrijken met staande lampen, kun je die bij voorkeur in de hoeken van het huis plaatsen. Uiteraard moeten de plaatsing en de keuze van de verlichting altijd worden afgestemd op de ruimte: in de keuken moet je zeker het aanrecht, het fornuis en de tafel goed verlichten, dus je zou in dit geval kunnen kiezen voor een mooie lamp die recht boven de ruimte waar je eet, hangt.

Kortom, zoals je ziet is het niet zo moeilijk om de kamers wat lichter te maken. Je moet eigenlijk gewoon de juiste keuzes maken en de mogelijkheid hebben om een aantal veranderingen aan te brengen. Soms is eigenlijk het enige wat je moet doen, voorkomen dat je een reeks kleuren of meubels kiest die gewoon niet in de omgeving passen. Probeer in ieder geval je huis zo goed mogelijk op een natuurlijke en kunstmatige manier te verlichten: je humeur zal er veel baat bij hebben!

Advertisement