Laat je roestvrij stalen gootsteen weer als nieuw glanzen met deze eenvoudige doe-het-zelf middelen

door Natasja

18 Juni 2021

Laat je roestvrij stalen gootsteen weer als nieuw glanzen met deze eenvoudige doe-het-zelf middelen
Advertisement

Spoelbakken van roestvrij staal worden uiteraard minder vuil dan die van keramiek of kunststof, zodat het moeilijker is om vuilvlekken op te merken, maar ze kunnen na verloop van tijd dof worden en een patina krijgen waardoor ze er ouder en beschadigd uitzien. Daarom is het de moeite waard om van tijd tot tijd een methode toe te passen die je helpt ze weer als nieuw te laten glanzen.

Je kunt verschillende middelen gebruiken op basis van ingredi├źnten die gewoonlijk bij doe-het-zelf-reiniging worden gebruikt, en die ook in dit geval nuttig zijn. Het belangrijkste is altijd te onthouden de spoelbak na het schoonmaken goed af te drogen, zodat het water (vooral als het hard is), geen kringen achterlaat op het oppervlak.

Advertisement
snappygoat.com

snappygoat.com

Alvorens de spoelboek te poetsen moet je hem natuurlijk schoonmaken, en van alle huismiddeltjes is die op basis van Marseillezeep het meest geschikt, een uitstekende ontvetter maar zacht voor oppervlakken. Daarna moet je poetsen, en dat kan snel met verschillende ingrediënten:

Witte azijn: met zijn natuurlijke zuurgraad kan hij gemakkelijk het patina verwijderen dat zich op de spoelbakken vormt. Je kunt het onverdund gebruiken door een beetje op een microvezeldoek te gieten en zachtjes over het hele oppervlak te wrijven. Onmiddellijk afspoelen en afdrogen met een zachte, schone doek.

Citroensap: je kunt citroensap op dezelfde manier gebruiken als azijn. Afhankelijk van hoe groot de spoelbak is, heb je er misschien één of twee nodig. Het laat een zeer aangename geur achter.

Gedenatureerde ethylalcohol: je kunt het rechtstreeks op het te reinigen oppervlak gieten en een microvezeldoek gebruiken.

Baking soda: deze methode is iets agressiever, gezien de schurende werking van het baking sodapoeder, dus alleen gebruiken op een spoelbak die echt heel erg vies is. Maak gewoon een pasta met water en baking soda.

Bloem: giet ongeveer 30 gram bloem in de perfect droge spoelbak, dan met een doek met cirkelvormige bewegingen wrijven totdat je ziet dat de oppervlakken glanzen. Verwijder tenslotte het overtollige bloem met een microvezeldoek.

Olijfolie: bevochtig een zachte doek licht met olie en wrijf hiermee goed over het gehele oppervlak. Om de vettige patina vervolgens te verwijderen, moet je echter azijn gebruiken, zoals reeds is aangegeven.

Veel succes!

Advertisement