Baking soda: waarom je het altijd in huis moet hebben en hoe nuttig het kan zijn bij het schoonmaken

door Natasja

06 Juni 2021

Baking soda: waarom je het altijd in huis moet hebben en hoe nuttig het kan zijn bij het schoonmaken
Advertisement

Als we het over doe-het-zelven hebben, is baking soda een onschatbare bondgenoot: het is niet alleen een goedkoop product, maar het is ook uiterst veelzijdig. Oplosbaar in water, licht schurend, niet brandbaar maar alkalisch. Het is geen toeval dat onze grootouders, ooms, tantes en moeders altijd wel een pakje in de voorraadkast hebben staan: hoe vaak is je niet aangeraden om bij buikpijn een beetje warm water met baking soda te maken? Maar baking soda is ook nuttig in andere contexten, zoals huishoudelijke klusjes. Soms heb je geen schoonmaakmiddelen of agressieve producten nodig: meng een theelepel baking soda in een glas water, eventueel met een paar druppels citroen, om bestek en pannen weer te doen glanzen of vieze geuren te verwijderen. Laten we samen ontdekken hoe je het kan gebruiken en hoe nuttig het kan zijn.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vlekken en aanslag verwijderen

- Vlekken van bestek verwijderen: na verloop van tijd verliest staal zijn glans, ook omdat je het vaak niet onmiddellijk na het wassen afdroogt. Er zijn echter verschillende methoden om vlekken te verwijderen met behulp van baking soda. Je kunt een dikke pasta van baking soda en water maken en die vervolgens met behulp van een spons op het bestek wrijven of je kunt het bestek onderdompelen in een pan die het kookpunt heeft bereikt en waarin twee eetlepels baking soda zijn opgelost.

- Pannen schoonmaken: om de pannen schoon en vetvrij te maken, kun je een eetlepel baking soda in een teil doen, waarin je de borden en pannen in doet, of gewoon een theelepel baking soda toevoegen aan het afwasmiddel dat je gewoonlijk gebruikt om de afwas te doen. In dat geval zal de baking soda de reinigende werking versterken en zal het gemakkelijker zijn voedselresten te verwijderen. Een andere uiterst eenvoudige techniek is water en baking soda rechtstreeks te laten koken in de pan die je wilt schoonmaken: het vuil wordt zachter en kan gemakkelijker met een spons worden verwijderd.

- Verfvlekken uit meubels verwijderen: het kan gebeuren dat er, na opknapbeurten, verfvlekken achterblijven op meubels. Om te voorkomen dat je een te agressief product gebruikt dat het oppervlak zou kunnen beschadigen, wrijf wat baking soda met een spons of een watje op het meubelstuk, laat het een paar minuten inwerken, spoel het af en droog het. Je kunt hetzelfde proces ook toepassen bij vieze vlekken op de bank.

- De magnetron en oven schoonmaken: voor de oven en de magnetron is de procedure voor het reinigen anders. Deze oppervlakken hebben namelijk vaak meer vuil en aanslag. Als het niet zo vuil niet is, is het voldoende de baking soda op een vochtige spons te strooien en daarmee over de oppervlakken te wrijven, anders kun je de baking soda rechtstreeks op het vuil aanbrengen, met toevoeging van een druppel water en een paar druppels citroen. Vervolgens moet je het enkele minuten laten inwerken alvorens alles te verwijderen.

Vieze geuren verwijderen

Baking soda, toegevoegd of gemengd met water, azijn of citroen, vormt een min of meer dikke pasta, afhankelijk van de behoefte, en wordt gebruikt om overal hinderlijk vuil te verwijderen: in de keuken, de badkamer en op verschillende oppervlakken. Maar baking soda kan ook een goede bondgenoot zijn bij het verwijderen van vieze geurtjes uit kleding in b.v. sporttassen of schoenen. Voeg in dat geval een theelepel baking soda rechtstreeks toe aan de trommel of bij het spoelen van de wasmachine: het zal zelfs de hardnekkigste geurtjes kunnen verwijderen zonder wasmiddelen of wasverzachters te gebruiken. Bij vlekken die moeilijker te verwijderen zijn, kan je, net als bij oppervlakken, de pasta van baking soda en water rechtstreeks op de kleding wrijven en het - afhankelijk van de hoeveelheid vuil - gedurende langere of kortere tijd laten inwerken.

Je hoeft wasmiddel niet per se te vervangen door baking soda: dit laatste kan de reinigende werking van wasmiddel versterken. Het is bijzonder goed voor het ontgeuren van gymkleding, sportkleding, stoffen luiers, kinderkleding, lakens, handdoeken en knuffeldieren.

- Vieze geurtjes uit de koelkast verwijderen: alle geuren van voedsel zijn in de koelkast verzameld, maar het schoonmaken ervan is uiterst delicaat, omdat je er voedsel in bewaart dat je later zult opeten. Om deze reden is het raadzaam geen chemische en agressieve producten te gebruiken. Om te voorkomen dat de baking soda in de hele koelkast moet worden gestrooid, kun je het in een bakje doen. Op die manier absorbeert en neutraliseert het vieze geuren, en het eindresultaat is een delicate, frisse geur.

- Onaangename geurtjes uit de vaatwasmachine verwijderen: hetzelfde argument als voor de koelkast geldt ook voor de vaatwasmachine: baking soda, als aanvulling op het afwasmiddel, versterkt het effect en verwijdert onaangename geurtjes. Het is ook nuttig om vóór elke wasbeurt wat baking soda op de bodem van de vaatwasmachine te doen om het apparaat geurig en schoon te houden.

- Laat tapijten lekker ruiken: tapijten verzamelen veel vuil, dus het is belangrijk om ze niet alleen lekker te laten ruiken, maar ook grondig te desinfecteren. Je kunt ze op een grote badkuip of teil leggen en ze bestrooien met baking soda: je moet het een nacht of vele uren laten inwerken. Sommige mensen zuigen vervolgens de baking soda en stoppen bij deze stap, maar het kan nuttig zijn - zodra de overtollige baking soda is verwijderd - ze schoon te maken met warm water. Je kunt dezelfde methode ook gebruiken om autotapijten te reinigen. Het opzuigen van het teveel aan baking soda heeft nog een voordeel: het reinigt en desinfecteert de stofzuiger, de plaats waar het meeste vuil zich schuilhoudt.

 

 

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Desinfecteren en ontdoen van geuren

Maar dat is nog niet alles: je kunt baking soda ook gebruiken om de vloer en de afvoer schoon te maken. Laten we eens kijken hoe.

- Reinigen van vloeren: baking soda kan gewone schoonmaakmiddelen vervangen. Je kunt een glas baking soda oplossen in een emmer warm water voordat je met een dweil gaat schoonmaken. Voor moeilijkere vlekken kun je direct een beetje baking soda op een vochtige spons sprenkelen en de plekken schrobben.

- Leidingen en afvoerkanalen reinigen: Leidingen en afvoeren raken vaak verstopt door etensresten, dus aandacht besteden aan het reinigen ervan is essentieel. Om verstopping en onaangename geurtjes te voorkomen, is het voldoende om ze regelmatig schoon te maken: je kunt een mengsel maken met een glas zout en een glas baking soda. Giet het in de afvoer en giet er onmiddellijk daarna 2 liter kokend water bij. Na een tijdje kun je alles afspoelen met kraanwater: dat zal vastzittend vuil en resten kunnen verwijderen. 

Maar niet alleen om schoon te maken, vlekken en onaangename geurtjes te verwijderen: in de keuken wordt baking soda ook gebruikt om fruit en groenten te wassen (in de hoeveelheden die op de verpakking van het product worden aanbevolen) of om - samen met een druppel citroen of azijn - het rijzen van het deeg voor taarten te bevorderen. Het wordt ook gebruikt voor persoonlijke hygiëne: bijvoorbeeld voor een ontspannend bad of voor een verzachtend voetbad: met snelle en eenvoudige doe-het-zelf-oplossingen kun je weldadige effecten op de huid opmerken. 

Wat is baking soda?

We hebben het gehad over de voordelen en het gebruik, maar wat is baking soda? Ook bekend als bicarbonaat, is het een zout dat relatief onoplosbaar is in water en dat van nature opgelost voorkomt in oppervlakte- en grondwater. Het wordt meestal industrieel vervaardigd volgens de Solvay-methode, waarbij koolstofdioxide samen met ammoniak door een geconcentreerde oplossing van natriumchloride (het hoofdbestanddeel van tafelzout) wordt geleid. Samen met zout, citroen, citroenzuur en azijn is het een van die producten die men altijd bij de hand moet hebben, omdat het doeltreffend is voor het schoonmaken van het huis, voor de gezondheid en voor de schoonheidsverzorging.

Kende je al het gebruik ervan?

 

Advertisement