Vetplanten in een kopje? We leggen uit hoe je deze originele en onweerstaanbare composities kunt maken

door Natasja

13 Juni 2021

Vetplanten in een kopje? We leggen uit hoe je deze originele en onweerstaanbare composities kunt maken
Advertisement

Behalve dat ze duizend verschillende vormen en kleuren hebben, waardoor ze perfect zijn voor allerlei composities, zijn vetplanten (of beter gezegd succulenten) heel gemakkelijk te kweken. Ze hebben niet veel grond nodig, ze groeien over het algemeen vrij langzaam, je hoeft ze niet vaak water te geven en je hoeft je geen zorgen te maken over periodiek snoeien. Kortom, het zijn de perfecte planten voor wie denkt totaal geen groene vingers te hebben of weinig tijd heeft om aan zijn of haar groene hoekje te besteden.

En verder zien ze er altijd prachtig uit: niet alleen cactussen, maar ook sedums, echeveria's en vele andere soorten vetplanten kunnen de hoofdrolspelers worden van werkelijk originele en betoverende creaties, eenvoudigweg door ze in een paar oude theekopjes te zetten.

Advertisement
hip2save.com

hip2save.com

Om deze composities te maken heb je nodig:

  •     Een kopje
  •     Planten naar keuze
  •     Geschikte grond voor vetplanten, dus poreus en licht. Anders kun je het zelf klaarmaken: begin met een grond die een licht zuur, zeer licht en poreus is, en meng die met een gelijke hoeveelheid onbehandeld zand, met een vrij grove korrel om de drainage te vergemakkelijken. Vervolgens moet je perliet of puimsteen toevoegen, in een hoeveelheid gelijk aan de helft van de potgrond (of zand)
  •     enkele stenen of geëxpandeerde klei

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Leg een paar stenen op de bodem van het kopje vul het ongeveer halfvol met aarde en leg er dan de planten van je compositie in. Bedenk altijd dat geen enkele plant graag begraven wordt zonder de juiste afstand tot de anderen. Je kan daarom beter ruimte tussen hen laten wanneer je je sedum- of cactuscompositie maakt. Je moet ze allemaal de kans geven om te groeien, en vervolgens zullen ze hun eigen manier vinden om naast elkaar te bestaan in verschillende houders.

Voeg vervolgens nog een beetje grond toe en druk het voorzichtig rond de planten om het te verdichten. Geef zeer weinig water: kopjes hebben geen drainagegaten, zodat het risico bestaat dat het water blijft staan.

Pinterest

Pinterest

Als je het met een fijne boor wilt proberen, kun je gaatjes in de bodem boren, en de kopjes vervolgens op de schoteltjes leggen.

Pinterest

Pinterest

Niet alleen kopjes: op een vergelijkbare manier kun je theepotten, glazen bekers, blikken en elke andere houders gebruiken die je maar wilt!

Advertisement