Ben je de verouderde tegels zat? Geef de kamer een nieuwe look door ze te verven

door Natasja

01 Juli 2021

Ben je de verouderde tegels zat? Geef de kamer een nieuwe look door ze te verven
Advertisement

Vaak zijn de muren van keukens en badkamers bedekt met tegels van verschillende materialen, en hetzelfde geldt voor de meeste vloeren. Deze oppervlakken bepalen de stijl van elke kamer, en wanneer ze oud en uit de mode raken, of wanneer ze je gewoon vervelen, is het verwijderen ervan om andere tegels te plaatsen altijd vrij duur. 

Er is echter de mogelijkheid om de tegels te verven met speciale verf: het is een zeer goedkope manier om het uiterlijk van een kamer zonder al te veel moeite te veranderen. Om dit op de best mogelijke manier te doen, is het het beste een aantal fundamentele stappen te onthouden.

Advertisement
Video tutorial via HomeTalk/YouTube

Video tutorial via HomeTalk/YouTube

Hoewel deze verven ook op vloeren kunnen worden gebruikt, moet je niet vergeten dat ze door er met hakken op te lopen snel kunnen slijten, en ze in de kamer waar de kinderen spelen ook niet lang zullen meegaan. Je kunt deze methode het beste gebruiken op de muren of vloeren van gebieden waar er niet zoveel gelopen wordt, zoals de slaapkamer, badkamer of kantoor.

Kies de verf op grond van het materiaal waarvan de tegels zijn gemaakt, en koop ook een bijpassende primer, tenzij je tegels bewerkt met een zeer poreus oppervlak waaraan de verf zich van nature zal hechten.

Het is van essentieel belang om het werk goed voor te bereiden: maak de tegels met je favoriete middelen of producten schoon, maar zorg ervoor dat ze perfect schoon zijn van elke vorm van vuil of ook schimmel. Maak vooral de voegen goed schoon: er zijn vele, ook zelfgemaakte, methoden om dit te doen, maar in het geval van schimmel moet je de voorkeur geven aan producten die bleekmiddel of ten minste waterstofperoxide bevatten. Spoel en veeg af met een zachte doek nadat het vuil van de voegen is verwijderd. Als je na deze stap scheurtjes in de voegen ziet, vul die dan met het juiste vulmiddel, wacht tot het droog is, schuur het oppervlak glad, veeg nogmaals met een droge microvezeldoek om elk stofdeeltje te verwijderen en dan kun je beginnen.

Bedek alle delen die niet vuil mogen worden (plinten, deur- en raamkozijnen, randen van het sanitair, enz.) met schilderstape.

Het is altijd het beste om een primer te gebruiken die het werk voorbereidt, dus breng daar een laag van aan met een roller. Dit zijn meestal doorzichtige producten, die de afwerking niet veranderen, maar dienen om de verf te doen hechten.

Kies kwaliteitsverf, die gaat langer mee. Verdun het dan niet, anders kan het minder goed hechten of naderhand gemakkelijk afbladeren. Breng één laag aan, wacht en breng dan een tweede laag aan. Sommige mensen bevelen aan te beginnen met schuine bewegingen en vervolgens te eindigen met verticale bewegingen: aan welke techniek je ook de voorkeur geeft, je moet het oppervlak bedekken met een compacte en homogene laag, met inbegrip van de voegen.

Twee lagen is het minimum, en op de verpakking van de verf vind je alle informatie over de wachttijd tussen de ene en de andere laag en voor het drogen. In het algemeen moet je tussen 12 en 24 uur wachten voordat je de tweede laag aanbrengt, en vervolgens nog eens 24 uur voordat je op het oppervlak kunt lopen. Wat meubels betreft, die kunnen pas na 72 uur worden geplaatst. 

Kies een type verf dat bestand is tegen hitte voor keukentegels, vooral rond het gasfornuis.

Succes ermee!

Advertisement