De handigste trucs om je TV- of PC-scherm schoon te maken zonder er krassen op te maken

door Natasja

24 Mei 2021

De handigste trucs om je TV- of PC-scherm schoon te maken zonder er krassen op te maken
Advertisement

Het televisie- of computerscherm is een van die oppervlakken die elke dag vuil worden, maar je denkt er vast niet elke dag aan om het schoon te maken, totdat je merkt dat er een laag stof op zit waardoor je misschien wat minder goed ziet.

Aangezien deze apparaten duur en in elk geval kwetsbaar zijn, moeten ze zeer zorgvuldig worden gereinigd. Het zijn elektronische apparaten, dus je kunt er niet veel water of vloeistoffen op gieten, met het risico dat ze kapot gaan. Daarom zijn er een aantal handige trucs om ze zo goed mogelijk te behandelen wanneer je ze schoon moet maken, om te voorkomen dat er krassen op komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wanneer je gaat schoonmaken, vooral als je een spray gebruikt, is het beter de stekker uit het stopcontact te halen, om onaangename voorvallen te voorkomen. Wacht nadat je de stekker uit het stopcontact hebt gehaald een paar minuten, zodat het apparaat afkoelt en minder statisch wordt. Stof zal zich op deze manier ook minder gemakkelijk aan het oppervlak hechten.

Gebruik altijd zachte doeken, zoals microvezel of Schotse wolstofdoeken. Ook de doekjes die worden gebruikt voor het reinigen van brillenglazen zijn geschikt, d.w.z. alle categorieën stoffen die geen pluisjes achterlaten en vooral niet het risico inhouden dat er ook maar een klein krasje op het TV- of PC-scherm komt. Vermijd dus sponzen, keukenpapier en ook diverse vaatdoeken.

Wat de schoonmaakmiddelen betreft, kun je, als het nodig is om een schoonmaakmiddel te gebruiken, ook (in kleine hoeveelheden) water en azijn gebruiken, in gelijke delen gemengd in een sprayflacon. Spuit de oplossing nooit rechtstreeks op het scherm (het zou in de rand kunnen lopen), maar alleen op de doek, waarmee je vervolgens voorzichtig over het scherm wrijft. Houd altijd een tweede droge doek klaar, om het goed af te drogen. Uiteraard zijn specifieke producten die je in elektronicawinkels of supermarkten kunt kopen, in spray, doekjes of gel, prima.

Wrijf altijd zachtjes met de doek, zonder druk maar allleen heel licht het oppervlak aanraken. Vermijd ook cirkelvormige bewegingen en geef er de voorkeur aan verticale of horizontale strepen te trekken, zonder twee keer over hetzelfde punt te gaan.

Je moet ook niet vergeten de rand en de bovenkant van de TV schoon te maken, die vol stof zitten. Let op alle plaatsen waar er kieren of voegen zijn waar de vloeistof in zou kunnen komen, dus gebruik heel weinig schoonmaakmiddel op de doeken.

Vergeet niet de afstandsbediening of het toetsenbord van je PC schoon te maken, die zijn een echte broeihaarden van bacteriën. Je kunt wattenstaafjes gebruiken, of een creditcard bedekken met een papieren doekje of ontsmettingsdoekje om tussen de toetsen te komen. Ook hier geldt: gebruik niet te veel vloeistof en spuit deze met mate op het doekje waarmee je schoonmaakt in plaats van rechtstreeks op het te reinigen oppervlak.

Het meest kwetsbare deel van de TV is misschien wel de achterkant: werk rustig en zonder met de vochtige doek bij alle aansluitingen te komen waar de kabels doorheen lopen. Probeer ook al het stof en eventuele pluizen te verwijderen dat je op de koelventilatoren ziet.

Veel succes!

Advertisement