Onder de spoelbak schoonmaken: de handigste trucs om een vaak verwaarloosde ruimte te verzorgen

door Natasja

25 Mei 2021

Onder de spoelbak schoonmaken: de handigste trucs om een vaak verwaarloosde ruimte te verzorgen
Advertisement

Je denkt waarschijnlijk zelden aan het schoonmaken van de ruimte onder inbouwspoelbakken in de keuken of wastafels in de badkamer maar ook daar hopen vuil en vocht zich op, waar op den duur ook vieze geuren ontstaan. Vooral als in het kastje onder de spoelbak in de keuken ook prullenbakken staan, of waar je wat doeken voor het schoonmaken hangt die nog een beetje nat zijn.

Wanneer het tijd is voor een grondiger schoonmaakbeurt, is het dan ook de moeite waard te weten hoe je dit met huismiddeltjes kunt doen, als alternatief voor de verschillende industriële schoonmaakmiddelen. Het zal niet nodig zijn dit heel vaak te doen, maar in elk geval moet je alle spullen uit de kastjes halen, zodat je er beter bij kunt en alles efficiënt kunt schoonmaken.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Met witte azijn: Als je een vervelende schimmelgeur bemerkt, kan je het beste witte, wijn-, appel- of alcoholazijn gebruiken. Dit zal vuil en schimmel en ook slechte geuren neutraliseren. Je kunt het puur gebruiken met een microvezeldoek, breng het aan waar nodig, of bereid een oplossing van water en azijn in gelijke delen om te spuiten met een sprayflacon. Je kunt er ook voor kiezen de azijn meer te verdunnen, met een hoeveelheid gelijk aan de helft van het water. Als je hardnekkig vuil moet wegschrobben, voeg dan een beetje baking soda toe.

Ook hier kun je een paar druppels afwasmiddel aan toevoegen, maar zorg er altijd voor dat je goed afspoelt en droogt. En laat de deuren altijd open totdat de ruimte onder de spoelbak volledig is opgedroogd.

  • Als je in plaats daarvan alleen de ruimte die niet al te vies is wilt opfrissen en schoonmaken heb je alleen wat Marseillezeep nodig: los een handvol op in heet water, waardoor een oplossing ontstaat die je in een teil kunt gebruiken, dompel er een spons in, of ook in een sprayflacon, om schoon te maken met microvezeldoekjes.

Als je een aangename geur wilt toevoegen, giet dan een paar druppels lavendel of tea tree essentiële olie in het mengsel.

  • Een andere remedie voor gevallen waarin er niet te veel schoon te maken valt, is citroensap, verdund in water. Je kunt het zoals Marseille zeep gebruiken. 
  • Baking soda: je kunt dit gebruiken door met water een pasta te maken die je op de moeilijker bereikbare oppervlakken laat inwerken en die je vervolgens met behulp van een tandenborstel uitwrijft. En bij het afspoelen zou je eerst enkele van de andere remedies kunnen gebruiken.

Als je ook de prullenbak moet schoonmaken, kan elk van deze zojuist genoemde methodes zeer nuttig zijn, en als je de prullenbak wilt ontsmetten, kunt je er na het schoonmaken ook wat waterstofperoxide op doen.

 

 

Advertisement