Filters van de afzuigkap schoonmaken? Ontvet ze effectief met deze tips

door Natasja

18 Mei 2021

Filters van de afzuigkap schoonmaken? Ontvet ze effectief met deze tips
Advertisement

De afzuigkap boven het gasfornuis is een onmisbaar element in elke keuken: zonder deze kap verspreiden zich bij het braden of frituren van gerechten hardnekkige en niet altijd aangename geuren in de keuken (en daarbuiten!), en misschien ook een beetje rook, wat zeker niet goed is voor de gezondheid.

De afzuigkap zuigt namelijk de dampen en rook van de kookplaat op voordat ze zich kunnen verspreiden, en zelfs als je hem niet aandoet, wordt hij toch vies door de dampen, warmte en spatten van olie of saus van alles wat op het gasfornuis wordt bereid. Dit betekent dat het filter zich elke dag vult met vettig vuil, en hoe langer je wacht met schoonmaken, hoe dikker die laag kleverig vuil wordt en moeilijker te verwijderen is.

Daarom zou je het beste ten minste eenmaal per week de buitenkant van de afzuigkap schoon moeten maken en vervolgens, wat minder vaak, het filter demonteren om het grondig schoon te maken.


Advertisement
Creativo

Creativo

Voor een wekelijkse schoonmaakbeurt van de afzuigkap moet je altijd de stekker uit het stopcontact halen en vervolgens een van deze methodes toepassen:

  •  Azijn: Het beste middel om vettig vuil op te lossen is witte azijn. Giet een beetje azijn gemengd met water in gelijke delen in een sprayflacon, schud het en spuit het op een doek om over de kap te vegen voor een wekelijkse schoonmaakbeurt. Als er echter meer duidelijk vuil is, spuit het rechtstreeks op de afzuigkap en laat het een tijdje zitten voordat je het geheel met de doek afveegt. Afspoelen en goed afdrogen met een droge doek.
  •  Marseillezeep: deze natuurlijke zeep is delicater dan azijn, en is dus geschikt in alle gevallen waarin je bang bent de afwerking van de materialen van de kap te beschadigen. Los een eetlepel op in warm water en vul de sprayflacon met deze oplossing, gebruik het vervolgens als een gewone ontvetter. Daarna moet je het altijd goed afspoelen en afdrogen.
  •  Baking soda: dit product heeft een licht schurend vermogen, zodat het alleen moet worden gebruikt bij vuil- of vetaanslag. Maak een lichte pasta met water en ga hiermee over de te reinigen plekken, wrijf lichtjes met een zachte doek, vervolgens schoonmaken en drogen.


Wanneer je de filters in de afzuigkap hebt gedemonteerd, kun je een product gebruiken op basis van een deel water, de helft azijn en vervolgens een eetlepel zout (baking soda is ook prima) en een eetlepel Marseillezeep. Goed mengen en in de sprayflacon gieten, op het vuil spuiten als je gemakkelijk bij de binnenkant kunt. Denk er altijd aan je beter wat meer tijd aan het rustig herhalen van de verschillende handelingen kan besteden dan teveel vloeistof te gebruiken om schoon te maken of teveel water bij het afspoelen.

Voor metalen filters: eerst moet worden nagegaan hoe het filter moet worden gedemonteerd, waarbij de handleidingen van de fabrikant voor het betreffende model moeten worden geraadpleegd. Over het algemeen is het een kwestie van het openen en losmaken van het rooster, dat vaak vastgeschroefd of eenvoudiger bevestigd is aan de rest van de afzuigkap. Is het filter daarentegen gemaakt van actieve kool (koolstoffilter), dan hoef je deze alleen maar te vervangen.

  •     Azijn: ook in dit geval kun je witte azijn gebruiken. Verdun 250 ml in een teil warm water en doe de roosters erin. Voeg indien nodig een of twee eetlepels baking soda toe. Het moet een uur weken voordat je kunt schrobben, schoonmaken en drogen.
  •     Marseillezeep of afwasmiddel: je kunt ook een beetje van deze reinigingsmiddelen in de teil oplossen, en op dezelfde manier te werk gaan als bij de azijn.


Alvorens de filters terug in hun behuizing te plaatsen, moet je ervoor zorgen dat ze perfect droog zijn, door ze eventueel een tijdje in de lucht te laten drogen.Advertisement