Azijn: ontdek welke oppervlakken je er nooit mee moet schoonmaken

door Natasja

18 Mei 2021

Azijn: ontdek welke oppervlakken je er nooit mee moet schoonmaken
Advertisement

Azijn is een van de meest vertrouwde bondgenoten bij het huis schoonmaken: het bestrijdt schimmel en kalkaanslag, helpt oppervlakken te ontsmetten, neutraliseert onaangename geurtjes en heeft uitstekende ontvettende eigenschappen in vele verschillende situaties. Dit is vooral te danken aan zijn natuurlijke zuurgraad, die echter in sommige gevallen te agressief is en daardoor de afwerking van diverse materialen kan aantasten.

Daarom zijn er een aantal huishoudelijke werkjes waarbij het beter niet kan worden gebruikt, en oppervlakken die niet in contact mogen komen met azijn. Laten we eens kijken welke dat zijn.

Advertisement
Creativo

Creativo

Op de rubberen afdichtingen van bepaalde apparaten: het is waar dat het schimmel bestrijdt en onaangename geuren neutraliseert, maar als het te vaak op rubberen oppervlakken wordt gebruikt, kan het sneller beschadigd worden. Beperk je dus tot af en toe gebruik.

Houten oppervlakken met gewaxte afwerking, inclusief parketvloeren. In deze gevallen zal de zuurgraad van azijn uiteindelijk de met was behandelde afwerking aantasten en meer schade veroorzaken dan wat dan ook, vooral als het niet goed verdund is. Het is daarom beter om geschikte alkalische zepen te gebruiken. Voor parketvloeren met een lakafwerking kun je wel proberen een beetje azijn verdund in heel veel water te gebruiken, misschien eerst testen op een verborgen hoekje. Het is echter veiliger om een mengsel van vloeibare zeep en warm water te gebruiken.

Keukenmessen. Ook voor dit keukengerei is het beter een goed afwasmiddel te gebruiken, en de messen eventueel te laten weken als er meer hardnekkig vuil op zit.

Koperen pannen: tenzij je een vergeten en beschadigd koperen voorwerp moet herstellen, vermijd dan het gebruik van azijn, want op lange termijn kan het de glans ervan aantasten.

Tinnen voorwerpen: de afwerking van tinnen voorwerpen kan gemakkelijk worden aangetast door azijn, dus is het beter mildere vloeibare reinigingsmiddelen te gebruiken.

Marmer of graniet: azijn kan te agressief zijn op deze oppervlakken, waardoor het glanzende, gladde oppervlak dof wordt of zelfs verkleurt. De door azijn veroorzaakte slijtage maakt deze oppervlakken poreuzer, waardoor ze gemakkelijker vuil vasthouden en dus moeilijker te reinigen zijn. Gebruik liever warm water met een paar druppels afwasmiddel en een theelepel ethylalcohol. 

Vloeren van natuursteen: agressieve en sterk zure stoffen zoals azijn, ammoniak of citroen tasten het oppervlak van de steen aan, waardoor de afwerking dof wordt en het uiterlijk wordt aangetast, en waardoor het ook steeds moeilijker wordt om ze nadien schoon te maken. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het zeer duur wordt om de oorspronkelijke staat van deze vloeren te herstellen.

Gebroken eieren: Als je eieren op de vloer of op het aanrechtblad laat vallen, maak dan niet schoon met azijn. Het lijkt de beste oplossing om te ontvetten en elk spoor van de geur te verwijderen die zou kunnen ontstaan door de eiresten die op het oppervlak zijn achtergebleven, maar in werkelijkheid stolt azijn het ei, waardoor het moeilijker te verwijderen is. Warm water en zeep werken het beste.

Meng azijn nooit met bleekwater of waterstofperoxide: samen produceren deze stoffen namelijk giftige gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Op parels: onder de bestanddelen van parels bevindt zich calciumcarbonaat, dat de neiging heeft op te lossen in contact met azijn. Dus gebruik het niet als je denkt je sieraden weer te laten glanzen. Dompel in plaats daarvan een zachte doek in een oplossing van warm water waarin je een paar druppels fijn afwasmiddel of Marseillezeep hebt opgelost.

 

Advertisement