Gooi uitgeperste citroenen niet weg: ze kunnen van pas komen bij diverse huishoudelijke klusjes

door Natasja

18 Juni 2021

Gooi uitgeperste citroenen niet weg: ze kunnen van pas komen bij diverse huishoudelijke klusjes
Advertisement

Citroensap is een natuurlijk ingrediënt dat zeer vaak wordt gebruikt, naast de bereiding van vele gerechten, om vele klusjes in huis te doen. Maar ook wanneer je de citroenen hebt uitgeperst voor een culinaire bereiding of misschien juist om huismiddeltjes te maken voor een of ander schoonmaakklusje, kun je ook de uitgeperste helften of zelfs alleen de schillen gebruiken.

Dus als je er toevallig net een paar hebt uitgeperst, moet je, voordat je ze weggooit, bedenk of je ze kunt gebruiken voor een aantal van de hieronder genoemde klusjes.

Advertisement
Creativo

Creativo

Zweetvlekken of vlekken op kleding en linnengoed: bij katoenen, witte, kleding van goede kwaliteit, kun je de uitgeknepen citroen over de vlek wrijven, eventueel ok nadat je er een beetje baking soda op hebt gedaan. Wrijf zachtjes met de hand om het sap in de stof te laten dringen, laat het dan weken in kokend water en knijp de rest van het sap eruit als er nog sap over is. Je kunt wasmiddel (of Marseillezeep) toevoegen en met de hand wassen of hooguit een half uur wachten, een beetje wringen en het in de wasmachine stoppen.

Sanitair schoonmaken: van de gootsteen in de keuken tot de wastafel in de badkamer, metalen of keramisch sanitair kan, bij een gewone schoonmaakbeurt, worden schoongemaakt met een uitgeknepen halve citroen, die als spons wordt gebruikt. Dit verwijdert op natuurlijke wijze kringen en afzettingen van vuil of kalkaanslag. Daarna kun je normaal spoelen.

Om metalen kranen en handgrepen te laten glanzen: als ze dof zijn of een beetje kalkaanslag hebben, wrijf ze in met een uitgeperste citroen en veeg ze vervolgens af met een droge doek; zo gaan ze glanzen. Op dezelfde manier kun je uitgeperste citroenen gebruiken om kalkaanslag in het koffiezetapparaat of in de waterkokers te verwijderen.

Om de ruimte lekker te laten ruiken: kook de citroenschil 30 minuten in een pan, laat hem daarna afkoelen en giet de vloeistof in een sprayflacon om de ruimte lekker te laten ruiken.


Voor de bereiding van een natuurlijke ontvetter: neem de schillen van 5 citroenen, snij ze in zo klein mogelijke stukjes, doe ze vervolgens in een glazen pot, bedek ze met azijn, sluit de pot goed af en laat ze twee weken op een beschutte plaats staan. Na deze tijd zeef je alles in een andere pot (of, met behulp van een trechter, rechtstreeks in een sprayflacon of een fles), voeg je een glas water toe en meng je het goed. Het product is klaar voor gebruik als een normale ontvetter.
Sommige mensen gebruiken ethylalcohol in plaats van azijn, en voegen suiker toe om de gisting te vergemakkelijken.

Advertisement