Mieren in het huis? We zullen wat zelfgemaakte trucjes onthullen om ze weg te houden

door Natasja

03 Juni 2021

Mieren in het huis? We zullen wat zelfgemaakte trucjes onthullen om ze weg te houden
Advertisement

Mieren zijn waardevolle insecten, maar ze behoren ook tot de insecten die het vaakst onze huizen proberen binnen te sluipen op zoek naar voedsel. Je moet er niet alleen voor zorgen dat je geen kruimels en etensresten in huis laat liggen, maar wanneer je de aanwezigheid van deze insecten in een kamer opmerkt, kun je je toevlucht nemen tot een reeks ecologische doe-het-zelfoplossingen.

Dit zijn middelen op basis van, meestal natuurlijke, ingrediënten die je al thuis hebt, die het proberen waard zijn voordat je de meest agressieve chemicaliën gaan gebruiken, die ook schadelijk kunnen zijn voor huisdieren en gevaarlijk voor kinderen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Koffiedik: de cafeïne en ook de diterpenen in koffiedik kunnen erg giftig zijn voor mieren en andere insecten, dus koffiedik op de grond strooien of in kleine schaaltjes op de vensterbank of waar dan ook bewaren is een milieuvriendelijke manier om ongewenste gasten te verjagen, ook slakken!

Azijn en etherische oliën: neem 120 ml wijnazijn, 120 ml water, 30 druppels etherische muntolie, 10 druppels etherische kruidnagelolie, 15 druppels etherische sinaasappelolie en giet het geheel in een fles met een spuitdop (misschien een oude ontvetterfles). Goed schudden voor gebruik en spuiten waar je de mieren ziet, tot aan de toegangspunten, waar je de grootste hoeveelheid product moet verspreiden. Het blijkt namelijk dat mieren niet houden van sterke geuren zoals die van etherische oliën (ook met kruiden), noch van de doordringende geur van azijn. Terwijl voor ons dit mengsel heel aangenaam ruikt.

Je kunt ook proberen om in azijn gedrenkte zakdoekjes bij de toegangspunten te leggen, of kruiden zoals kaneel of peper te strooien.

Een ander middel dat veilig is voor ons en onze huisdieren is talkpoeder. Als je mieren in een kamer opmerkt, moet je hun pad achterwaarts volgen, het toegangspunt van buitenaf ontdekken en op dat punt een flinke hoeveelheid talkpoeder strooien. Dit is echter een middel dat niet alleen mieren weghoudt, maar ook als bestrijdingsmiddel kan werken: deze insecten ademen namelijk via hun huid, en het fijne poeder verstopt hun poriën (spirakels) waardoor ze stikken.

Een andere stof die de dood van diverse insecten, waaronder mieren, kan veroorzaken is diatomeeënaarde (ook wel kiezelgoer genoemd): dit is een poeder van kiezelhoudend gesteente dat de versteende resten van waterorganismen (kiezelwieren) bevat: het is geen gif, maar het slaagt erin insecten te doden omdat het de oliën en het water absorbeert die in hun skelet (of exoskelet) aanwezig zijn, waardoor ze letterlijk uitdrogen. Wanneer je het toedient op toegangspunten of op plaatsen waar je meer mieren opmerkt, moet je altijd een masker dragen omdat het bij inademing irriterend is.

Heb je deze middelen al geprobeerd?

Advertisement