Baking soda om vloeren schoon te maken? Ontdek een goedkoop alternatief voor het schoonmaakmiddel dat je normaal gebruikt

door Natasja

10 Mei 2021

Baking soda om vloeren schoon te maken? Ontdek een goedkoop alternatief voor het schoonmaakmiddel dat je normaal gebruikt
Advertisement

Wanneer je de vloer schoonmaakt, heb je reinigingsmiddelen nodig die vuil, ook vettig vuil, kunnen verwijderen en ten minste de omgeving lekker laten ruiken. Als ze ook nog ontsmettende eigenschappen hebben, is dat nog beter, vooral als er kinderen rondkruipen of huisdieren in huis rondlopen.

Als je geen industriële reinigingsmiddelen wilt gebruiken, kun je al deze voordelen ook halen uit een ingrediënt dat je gewoonlijk in huis hebt, namelijk baking soda. Dit kostbaar hulpmiddel bij het schoonmaken is namelijk ook nuttig voor het reinigen van de vloer, vooral wanneer het gaat om de dagelijkse werkzaamheden waarbij geen echt hardnekkig vuil hoeft te worden verwijderd.

Advertisement
Baking soda om vloeren schoon te maken? Ontdek een goedkoop alternatief voor het schoonmaakmiddel dat je normaal gebruikt - 1

Behalve als ontsmettingsmiddel werkt het ook tegen vuil en neutraliseert het vieze geuren. Voor de dagelijkse reiniging, verdun een kopje baking soda in een gewone emmer vol heet water, en gebruik een dweil of zwabber vervolgens zoals gewoonlijk. Je zult er gemakkelijk in slagen kringen en normale vlekken te verwijderen, en bij de plekken waar het wat vuiler is moet je eventueel nog een paar keer met de dweil erover heen.

Als je een aangename geur wilt toevoegen, kun je citroensap of, als alternatief, enkele druppels essentiële olie naar keuze erbij gieten (frisse geuren zoals citrus, eucalyptus, munt of lavendel ruiken sterker). 

Als je vindt dat je een iets doeltreffender middel nodig hebt, giet er dan wat witte azijn bij of (vooral als je houten of marmeren vloeren reinigt) een handvol Marseillezeep. Onthoud echter dat het op houten vloeren altijd beter is om zeep en water alleen te gebruiken als er geen andere mogelijkheid is en je dient het vervolgens onmiddellijk droog te maken.

Als de vloer daarentegen grotendeels in goede staat is, maar er geïsoleerde plekken zijn met hardnekkige vlekken, kun je alleen op die moeilijkere plekken een hogere concentratie baking soda gebruiken, door er een pasta van te maken met een beetje water. Wrijf het op de schoon te maken plek met een dweil of een oude spons, of eventueel met een borstel om het vuil te verwijderen, en maak vervolgens schoon met het klaargemaakte mengsel in de emmer om alle resten te verwijderen.

Veel succes!

Advertisement