Stinkende handdoeken? Enkele trucs om dit vervelende ongemak te vermijden

door Natasja

09 Mei 2021

Stinkende handdoeken? Enkele trucs om dit vervelende ongemak te vermijden
Advertisement

Soms kan het gebeuren dat de handdoeken die je in de badkamer of ook in de keuken gebruikt, zelfs na het wassen nog een beetje stinken. Het is helemaal niet fijn om ze uit de wasmachine te halen en te ontdekken dat ze, in plaats van lekker ruiken, niet lekker ruiken, en dit wordt nog vervelender wanneer je ze gebruikt om handen, gezicht, haar of lichaam te drogen.

Wat moet je in die gevallen doen? De redenen kunnen verschillend zijn, dus is het goed om nuttige voorzorgsmaatregelen te nemen om dit te voorkomen, en zo altijd een schone en geurige was te hebben.

Pixabay

Pixabay

De reden die het vaakst aan de basis ligt van dit slechte wasresultaat is het niet reinigen van de wasmachine, of de aanwezigheid van kalksteen. Als het een tijd geleden is dat je onderhoud aan de wasmachine hebt gepleegd, doe het dan zo snel mogelijk. Je moet de pakkingen van de deur schoonmaken, die vaak vuil en schimmelvlekken in hun plooien verbergen, de trommel, het wasmiddelbakje en ook het filter.

Er zijn verschillende methoden voor elk van deze, maar in elk geval kan het nuttig zijn waterstofperoxide, of azijn en baking soda te gebruiken, die alle ontvettende, ontsmettende en geurneutraliserende eigenschappen hebben, en tevens werken tegen kalkaanslag. Je kunt ook een lege wascyclus op middelhoge temperatuur starten en in de trommel of in het bakje slechts een kopje azijn met een beetje baking soda te doen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Een andere reden waardoor vaak het wassen mislukt, zelfs bij linnengoed, is het overladen van de trommel: als het water niet goed tussen de te wassen artikelen kan stromen, zullen deze aan het eind alleen maar vochtig blijven en niet helemaal schoon zijn.

Bovendien gaat het om kledingstukken die moeten worden ontsmet door ze te wassen, zodat je vrij hoge temperaturen moet gebruiken, of in ieder geval niet lager dan 40°.

Tenslotte, wat betreft nuttige voorzorgsmaatregelen om vieze geurtjes te voorkomen en de goede werking van de wasmachine te garanderen, moet je niet te veel wasmiddel en vooral niet teveel wasverzachter gebruiken. Vooral wasverzachter verzwaart de vezels en wordt bij overmatige toevoeging niet goed uitgespoeld (nog afgezien van het feit dat het zeer schadelijk is voor het milieu).

Nuttige ingrediënten tegen nare geurtjes

Nuttige ingrediënten tegen nare geurtjes

Creativo

  • Citroenzuur: citroenzuur kan een goede vervanger zijn voor wasverzachter wanneer je vieze geurtjes opmerkt. Het kan de pH van meer alkalische detergenten corrigeren en werkt ook tegen kalkaanslag.
  • Azijn en baking soda: oma's middeltjes werken ook voor het wassen van handdoeken. Giet in de bovenlader wasmachine een kopje baking soda en vervolgens 2 kopjes azijn in de trommel. Voor andere wasmachines is het efficiënter om een kopje baking soda erin te doen, de was te starten zodat de trommel zich met water vult, en vervolgens 2 kopjes azijn in het bakje te doen en de cyclus voort te zetten. Je kunt deze methoden gebruiken wanneer je vieze geurtjes wilt verwijderen, dus zonder wasmiddel toe te voegen, voor een wasbeurt van alleen handdoeken of linnengoed die dat nodig hebben. Anders kun je over het algemeen de hoeveelheid wasmiddel/verzachter verminderen en een beetje azijn en baking soda toevoegen tijdens het normale wassen.
  • Je kunt ook een paar druppels etherische olie (lavendel, eucalyptus, citroen) in de trommel gieten op het moment van het wassen, of citroensap gebruiken in het bakje of rechtstreeks in de trommel.


Ken je deze methodes al?

Advertisement