Tomaten: de handigste tips om ze te planten en de hele zomer lang een overvloedige oogst te hebben

door Natasja

09 Mei 2021

Tomaten: de handigste tips om ze te planten en de hele zomer lang een overvloedige oogst te hebben
Advertisement

Van alle planten die in een moestuin kunnen worden gekweekt, denk je altijd het eerste aan tomaten: smakelijk, sappig, in vele vormen en kleuren, met een onmiskenbare geur, ze zijn mooi om te zien, lekker om rauw te eten of gekookt in duizend recepten.

Ze kunnen ook in potten op het balkon worden gekweekt, en met de juiste verzorging kun je eenvoudig voor een overvloedige oogst voor de hele zomer zorgen. Volg dus de nuttige tips hieronder.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Wanneer moeten ze in de grond worden geplant: in warme streken al vanaf eind april, anders in mei.
Waar te planten: ze moeten enkele uren per dag aan direct zonlicht worden blootgesteld, zonder dat zullen de vruchten weinig en niet erg smakelijk zijn.
Hoeveel te planten: een gezin van vier moet ruimte hebben voor een twaalftal planten, waarbij je misschien verschillende variëteiten kunt kiezen zodat je voor een langere periode tomaten hebt, zonder dat de productie volledig geconcentreerd is in een kortere periode.
Hoe de grond voor te bereiden: bewerk de grond van het hele stuk grond (of de pot) waarin je de jonge tomaten gaat planten grondig: schoffel het krachtig en voeg voedingsstoffen en organische stoffen toe. Rijpe mest (2,5 kg per vierkante meter) of compost is bijvoorbeeld prima.
De nodige ruimte tussen de planten: in het algemeen is het raadzaam om minimaal 50 cm en maximaal een meter ruimte te laten, zodat je gemakkelijk tussen de planten kunt lopen, oogsten, snoeien en water geven. In zeer warme streken kan de afstand echter ook worden verkleind tot 25-50 cm, zodat de eenmaal volgroeide planten elkaar op het heetst van de dag in de schaduw stellen. Zorg ervoor dat de bloeiwijzen naar de buitenkant van de rijen zijn gericht, zodat ze beter aan de zon worden blootgesteld en gemakkelijker kunnen worden geoogst.
De diepte van het gat: houd rekening met de grootte van de kluit aarde in de pot die je hebt gekocht en graaf een gat dat iets dieper is. Giet eventueel een beetje meststof in de bodem van het gat.
Vergeet het opbinden niet: er zijn vele soorten bindartikelen om ze te laten groeien, ook kant-en-klare, maar je kunt ook bamboe of stokken gebruiken. Ze kunnen worden vastgebonden om een soort hut, maar ook rijen, te maken. Iedereen heeft zijn eigen favoriete techniek
Water geven: dit hangt sterk af van de grond en de temperaturen in het gebied. Zorg ervoor dat je water geeft zodra de grond begint uit te drogen, maar nooit overmatig, d.w.z. dat het water stagneert.
Mulchen: om de grond vochtig te houden en ook de groei van onkruid te voorkomen dat voedingsstoffen van de tomaten steelt, kun je mulchen met stro of droog gras.
 
Een maand tot anderhalve maand na het planten kun je beginnen met het oogsten van je tomaten!

Advertisement