Laurier: ontdek hoe je de badkamer op een natuurlijke en aangename manier lekker kunt laten ruiken

door Natasja

04 Mei 2021

Laurier: ontdek hoe je de badkamer op een natuurlijke en aangename manier lekker kunt laten ruiken
Advertisement

Laurierbladeren worden al sinds mensenheugenis in de keuken gebruikt, vanwege hun aangename geur en de smaak die ze aan gerechten geven. De plant heeft ook een belangrijke historische betekenis en is een sterke soort die eenvoudig in veel verschillende klimaten groeit, zodat hij vaak als haag wordt gebruikt.

Maar de laurier werkt ook als oppepper voor je humeur. In feite is de laurus nobilis, oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied, een verre verwant van andere variëteiten die in Amerika en Azië worden aangetroffen, en in al deze gebieden worden de bladeren ook gebruikt voor kruidenpreparaten of als remedie tegen stress en angst. Waarom zou je het dan niet gebruiken om je badkamer op een subtiele en natuurlijke manier te parfumeren?


Advertisement
hippopx.com

hippopx.com

In de badkamer, die een vochtige omgeving is, kun je het beste altijd gedroogde laurierbladeren gebruiken: om ze te drogen kun je een dehydrator gebruiken, of ze enkele uren in een oven op een zeer lage temperatuur leggen, of de takjes omgekeerd ophangen op een koele, droge en bij voorkeur schaduwrijke plaats.

Er zijn verschillende manieren om van de aangename geur van laurier te genieten, maar als je wilt profiteren van de ontspannende eigenschappen moet je de laurier verbranden, want de rook die daarbij vrijkomt bevat linalool, een stof die ook voorkomt in planten als lavendel en waarvan de inademing ontspanning bevordert en angst vermindert. Om de laurier te branden moet je de vlam tot aan de punt brengen, wachten tot het begint te branden en dan onmiddellijk blazen zodat het langzaam verder brandt zoals met wierook gebeurt.

Advertisement
thelittlegreene.com

thelittlegreene.com

Een andere eenvoudig en handige manier om ze te gebruiken is om ze gewoon op verschillende plaatsen in de badkamer neer te leggen: je kunt een klein bosje met een touwtje vastgebonden in de buurt van de douche gebruiken, maar ver van de waterstraal, zodat de warme stoom die door de douche of het bad wordt geproduceerd, de geur van de bladeren kan afgeven. In dit geval is het echter beter om takjes te gebruiken, die ondersteboven worden gehouden.

Anders zou je een kleine krans kunnen weven en die ergens in de badkamer ophangen waar hij ook een mooi decoratief element wordt. Vervang de laurierblaadjes zodra je voelt dat je ze niet meer ruikt.

Aangezien er ook etherische olie van laurier bestaat, kun je een heel eenvoudige 1 geur-potpourri bereiden, met gedroogde laurierbladeren in kleine stukjes waarop je een paar druppels etherische olie druppelt en dat steeds doet zodra de geur verdwenen is.

Dit zijn allemaal goedkope middelen (en gratis als je een laurierplant in de tuin hebt) die het proberen waard zijn, vind je ook niet?

Advertisement