Heb je geen tijd om water te geven? Ontdek 10 geweldige planten die heel weinig water nodig hebben

door Natasja

18 Juni 2021

Heb je geen tijd om water te geven? Ontdek 10 geweldige planten die heel weinig water nodig hebben
Advertisement

Tenzij het woestijnplanten zijn, kan geen enkele soort ter wereld lang overleven zonder voldoende water. Het is echter waar dat er planten zijn die veel minder water behoeven, als ze maar de juiste blootstelling krijgen wat klimaat en bodem betreft.

Naargelang ze in potten of in de volle grond, op koude, warme, vochtige of droge plaatsen worden gekweekt, zijn er planten die zich aan verschillende omgevingen aanpassen zonder al te veel water nodig te hebben. Ontdek enkele van de mooiste en populairste planten.

Advertisement
Swallowtail Garden Seeds/Flickr

Swallowtail Garden Seeds/Flickr

  • Cotonaria (of Lychnis coronaria), is een plant die pas na het planten, in het vroege voorjaar, vaker water nodig heeft. Wanneer de wortels eenmaal stevig staan, is regen voldoende, behalve in perioden van zwoele hitte wanneer langdurige droogte de bladeren merkbaar doet verwelken: geef in dat geval overvloedig water en je zult zien dat ze in korte tijd weer gezond zijn.
  •     Lavendel: deze mediterrane plant kan in stenen muren groeien, houdt van kalkhoudende grond en verdraagt geen waterstagnatie. Kortom, hij kan ook periodes van droogte overleven, zij het nooit te lang.
  •     Santolina (Santolina chamaecyparissus): een kleine wintergroene struik die typisch is voor het Middellandse-Zeegebied, het is een plant met zilverkleurige bladeren en gele bolvormige bloemen. In de zomermaanden heeft hij zeer weinig water nodig (om de 10 dagen of twee weken), de rest van het jaar. Bij het water geven alleen de grond water geven en niet de bladeren.
  •     Zeepkruid: het is een endemische plant in het Middellandse-Zeegebied, die spontaan groeit in een koele en vochtige omgeving, ook op 1000 meter boven de zeespiegel. Hieruit blijkt dat hij ook zonder menselijke besproeiing kan overleven, zolang hij maar niet in te droge grond of gebieden wordt geplant. In feite geeft hij de voorkeur aan een vochtige omgeving en een licht kleiachtige bodem. Perfect als bodembedekker.
Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  •  Gaillardia: het is een van de meest resistente planten ter wereld, die kan leven in gebieden met veel zon of bevroren gebieden. Hij is niet erg veeleisend wat irrigatie betreft: één keer per week is voldoende in de zomer, en mag alleen worden bewaterd wanneer de grond volledig droog is, met onderbreking wanneer hij in vegetatieve rust gaat.
  •     Valeriaan: officinale plant die bekend en wijdverspreid is in Europa, Amerika en Azië; in het wild houdt hij van vochtige plaatsen, zoals de oevers van rivieren. Dus als je in een koele, vochtige omgeving woont, zul je valeriaanplanten heel weinig water moeten geven.
  •     Agave: inheems in tropische gebieden (Zuid-Amerika en India), houdt van warmte en verdraagt zeer goed droogte, kan ook alleen van regen overleven. Het is niet geschikt voor koude en vochtige plaatsen.

 

Pixabay

Pixabay

  • Bougainvillea: ze behoren tot de mooiste planten die je in de tuin of op het balkon kunt hebben, maar zij vrezen de kou en verkiezen warme plaatsen beschut tegen de wind. Ze hebben niet veel water nodig en vinden zelfs baat van periodes van droogte.
  •     Postelein: een van de gemakkelijkst te kweken bloeiende planten, een uitstekend alternatief voor geraniums en surfinia's op het balkon, deze planten zijn geschikt voor dorre plaatsen, ze hebben een zanderige en droge bodem nodig, te veel water doet ze rotten, dus ze moeten alleen water krijgen als de droogte te lang duurt en bijna alleen als ze in potten worden gekweekt. Je kunt ze zelfs twee of drie weken vergeten, dus ze zijn ook perfect als je een tijdje niet thuis bent.
  •     Lithops, of "Levende Stenen": het zijn woestijnplanten, dus ze hebben echt heel weinig water nodig, maar ze moeten worden gekweekt in een omgeving die niet onder de 15° daalt, met een blootstelling aan de volle zon gedurende ten minste 5 uur per dag.


Welke vind je het mooist?

Advertisement