Werkt het gasfornuis niet goed? Verwijder hardnekkig vuil met een eenvoudige en effectieve doe-het-zelfmethode

door Natasja

03 Mei 2021

Werkt het gasfornuis niet goed? Verwijder hardnekkig vuil met een eenvoudige en effectieve doe-het-zelfmethode
Advertisement

Het gasfornuis is zeker het punt in de keuken dat het vaakst en het snelst vuil wordt, hoe hard je ook probeert het constant schoon te maken: slechts een paar spatten olie en sauzen, kookwater dat uit de pannen gutst of etensresten en er ontstaan onmiddellijk nieuwe vlekken op de kookplaat en vervolgens, in contact met warmte, kunnen die vlekken veranderen in hardnekkige vuilkorsten die moeilijk te verwijderen zijn. Soms kunnen ze ook de gaspitten verstoppen, waardoor de vlammen niet goed kunnen werken, moeilijker en niet gelijkmatig ontbranden.

Om de korsten te ontvetten en te verwijderen kun je een doeltreffende doe-het-zelf-methode gebruiken die echt eenvoudig en goedkoop is en het proberen waard om het gasfornuis stressvrij schoon te maken.


Advertisement
Werkt het gasfornuis niet goed? Verwijder hardnekkig vuil met een eenvoudige en effectieve doe-het-zelfmethode - 1

1. Vul een teil of zelfs de spoelbak met water en zeep (een milde zeep zoals Marseillezeep is effectief), met net genoeg water om de pandragers en gaspitten volledig te doordrenken. Als ze heel erg vies zijn, voeg dan wat witte azijn (wijn-, appel- of alcoholazijn) toe, of gebruik gewoon direct alleen azijn en water.
2. Laat ze een kwartiertje weken, zodat het vuil zachter wordt. In de tussentijd kun je de kookplaat ook schoonmaken met water en azijn, eventueel met een paar druppels afwasmiddel of Marseillezeep.
3. Wrijf met een spons (de niet-schurende kant) en een oude tandenborstel over de verschillende te reinigen delen, waarbij je erop moet letten dat je in alle spleten komt en alle sporen van vuil verwijdert. In de gaten van de gaspitten kan wat vuil vastzitten, dus help jezelf met scherpe metalen voorwerpen om dit te verwijderen en de gaspitten te ontstoppen. Je kunt bijvoorbeeld een speld, haarspelden of een open paperclip gebruiken.
4. Indien de aanslag niet loslaat, gebruik dan een pasta van baking soda en azijn, die je aanbrengt en enkele minuten (of zelfs langer) laat het inwerken alvorens het met een spons te verwijderen.
5. Afspoelen en drogen, vervolgens kun je alle onderdelen van het gasfornuis weer in elkaar zetten.

Het gasfornuis zal weer perfect werken!

Advertisement