Is het tijd om de muren schoon te maken? Wij onthullen enkele handige trucs om vuil van de muren te verwijderen

door Natasja

25 April 2021

Is het tijd om de muren schoon te maken? Wij onthullen enkele handige trucs om vuil van de muren te verwijderen
Advertisement

Er zijn een aantal schoonmaakwerkzaamheden die je in huis uitvoert die vaak, of misschien wel altijd, over het hoofd worden gezien. De muren schoonmaken is daar een van: in de keuken en in de badkamer denk je er misschien aan om de tegels schoon te maken, maar hoe zit het met de rest van het huis? Toch worden de muren van elke kamer vuil zoals elk ander oppervlak, vooral als je hout- of pelletkachels in huis hebt.

Afhankelijk van het materiaal waarmee de muren van de verschillende kamers en ruimtes van het huis zijn bekleed, zijn er verschillende manieren om ze grondig te reinigen. We stellen hieronder enkele eenvoudige en goedkope manieren voor.

Advertisement
Tutorial via Clean My Space/YouTube

Tutorial via Clean My Space/YouTube

Allereerst moet je de muur altijd voorbereiden, door alles weg te halen wat gemakkelijk kan worden verwijderd, en door eventueel oppervlakken te beschermen (van planken of rekken, bijvoorbeeld), waarvan je niet wilt dat ze in contact komen met water of andere producten. Je moet ook op de stopcontacten en schakelaars letten.

Ga vervolgens over tot het afstoffen van de muren: je kunt de stofzuiger gebruiken of afstofdoeken met behulp van speciale stokken om alle hoeken te bereiken. Je realiseert je misschien niet hoeveel stof en vuil er aan de muren kleeft.

Afhankelijk van de wandbekleding heb je vervolgens verschillende mogelijkheden om uit te kiezen:

  •     Voor acrylverf is alles wat je nodig hebt warm water en Marseillezeep of zwarte zeep (ook bekend als Afrikaanse zwartezeep), en je moet altijd van onder naar boven beginnen om waterstrepen te voorkomen, en daarbij op stopcontacten en schakelaars letten. Je kunt ook witte azijn gebruiken op de meest duidelijke vlekken en kringen, door er met een zachte doek over te wrijven.
  •     Voor behang: als het afwasbaar is, kun je hetzelfde doen als met verf. Anders kun je alleen oppervlaktevuil verwijderen met een droge doek.
  •     Voor tegels: ze zijn het gemakkelijkst schoon te maken en je kunt een willekeurige methode gebruiken om de badkamer of douche te onderhouden. Dus ook doe-het-zelf sprays op basis van azijn, of baking soda, of citroensap. Citroensap wordt aanbevolen voor het ontsmetten, en het laat een heerlijke geur achter. Baking soda daarentegen is nuttig om schimmelvorming te voorkomen.
  •     In het geval van muren met duidelijke schimmelvlekken, kun je bleek gebruiken. Het is belangrijk dat je deuren en ramen open houdt terwijl je bezig bent en ook nog een tijdje nadat je klaar bent, om de ruimte goed te ventileren. Je moet ook altijd je gezicht beschermen en handschoenen dragen om te voorkomen dat je de dampen van dit krachtige chemische middel inademt. Verdun 50 ml in een liter water en spuit op de vlekken, na een uur goed afspoelen.
  •     Als je hardnekkige vlekken hebt gevonden die geen schimmel zijn, en het gaat om een gemakkelijk afwasbaar oppervlak (niet bepaalde soorten behang), kun je ook proberen een halve citroen bestrooid met grof zout op de vlek zelf te wrijven. Probeer het altijd eerst op een hoekje uit om er zeker van te zijn dat het de afwerking van de muur niet beschadigd.


Vergeet bij het schoonmaken van de muren niet de deuren en hun deurstijlen, die erg vuil worden. Voor delicate materialen of gewaxt hout, gebruik een beetje water met Marseille of zwarte zeep, probeer ze anders te ontvetten met water en azijn.

Veel succes!

Advertisement