Banken en fauteuils schoon te maken? Ontdek een paar tips voor uitstekende resultaten op leer, kunstleer en stof

door Natasja

29 Mei 2021

Banken en fauteuils schoon te maken? Ontdek een paar tips voor uitstekende resultaten op leer, kunstleer en stof
Advertisement

Banken en fauteuils maken deel uit van de inrichting van elk huis, en kunnen met veel verschillende materialen worden bekleed: er zijn echter drie meest voorkomende categorieën. Meubels van leer, meubels van kunstleer (of synthetisch leer) en meubels van verschillende soorten stof. Er zijn verschillende reinigingsmethoden voor elk van deze stoffen, en bepaalde bijzonder delicate of waardevolle stoffen vereisen speciale zorg van deskundigen.

In de meeste gevallen is het echter ook mogelijk ze thuis te reinigen met de juiste producten. Welk materiaal en welke reinigingsmethode je ook toepast, het is altijd noodzakelijk ze eerst grondig te stofzuigen, zonder de spleten te vergeten.


Advertisement
Fantastic Services

Fantastic Services

Leren meubels

Leren meubels behoren tot de meest delicate meubels om te onderhouden, maar ook de meest waardevolle. Als ze goed worden verzorgd, zijn ze het duurzaamst, dus is het de moeite waard er de juiste aandacht aan te besteden. In het algemeen moeten ze één keer per jaar worden gereinigd als ze van donker leer zijn gemaakt, en twee keer per jaar als ze van licht leer zijn gemaakt. De beste methode is altijd specifieke producten voor leer te gebruiken, maar voor een grondigere reiniging kunnen ze worden gecombineerd met een beetje baking soda of mild afwasmiddel.  

  •     Als de vlekken droog zijn, bevochtig een zachte doek met een beetje lauw water waarin je enkele druppels afwasmiddel hebt opgelost, en wrijf hiermee langzaam en in één richting over de vlekken.
  •     Is het daarentegen een vette vlek van vettig vuil, strooi dan een beetje baking soda (als alternatief, maiszetmeel werkt ook) om het te absorberen en veeg het af met een droge doek.


Gebruik in ieder geval een droge doek om al het overtollige vocht van de bank te drogen, eventueel met behulp van een föhn op een afstand van 20 cm. Nu kun je het product voor leer volgens de instructies aanbrengen.

Vermijd het gebruik van producten op alcoholbasis op het leer, die het kunnen uitdrogen en het ernstig kunnen beschadigen. Azijn is ook te riskant voor dit soort materiaal. Een alternatief voor specifieke producten kan een pH-neutrale hand-/lichaamszeep zijn, maar in elk geval waarin je doe-het-zelf middelen wilt uitproberen, test ze altijd eerst op een verborgen gedeelte van het meubelstuk.

Kunstleren meubels

Gebruik na het stofzuigen wollen doeken om alle kleine vuiltresten op te vangen. Wat betreft de producten die je kunt gebruiken in geval van vlekken, kun je wat Marseillezeep oplossen in een kom warm water voor een regelmatige reiniging. Bij duidelijker vlekken (altijd eerst het middel op een verborgen plaats uittesten, vooral als het risico bestaat dat het kunstleer verkleurt) kun je water en alcohol of water en wijnazijn in gelijke delen gebruiken, waarbij je het mengsel met een zachte doek alleen op de te reinigen plaats wrijft.

Stoffen meubels

Dit is de meest gemengde categorie, die katoen, fluweel, synthetische stoffen of zeer waardevolle en verschillende bewerkingen van dezelfde omvat. Daarom is het noodzakelijk het materiaal te kennen en de instructies van de fabrikant op te volgen. Voor de meest resistente stoffen kun je echter proberen (altijd na de test op een verborgen hoekje) om baking soda te gebruiken om vlekken van vettig vuil te absorberen, en een vloeibare oplossing van water en Marseillezeep voor kringen en vlekken die al in de stof zijn doorgedrongen. In ernstiger gevallen kun je citroensap of azijn proberen, alleen op de vlekken deppen, maar dit zijn tamelijk agressieve stoffen die de kleur van de stof kunnen aantasten.

Heb je deze middelen al geprobeerd?Advertisement