Bevlekte matras? Ontsmet hem en maak hem weer als nieuw met simpele doe-het-zelf trucs

door Natasja

23 April 2021

Bevlekte matras? Ontsmet hem en maak hem weer als nieuw met simpele doe-het-zelf trucs
Advertisement

Slapen in een vuil bed is niet alleen onaangenaam, maar ook schadelijk voor je gezondheid. Elke nacht absorberen matrassen je zweet, waaraan dode huidcellen en vuil in het algemeen worden toegevoegd, zodat je het beste matrashoezen kunt gebruiken en in elk geval de matras regelmatig moet reinigen om hygiënische redenen. Maar wat te doen in geval van vlekken?

Om verschillende ringen en vlekken te verwijderen, kun je enkele zeer eenvoudige en goedkope doe-het-zelf methodes toepassen, met stoffen zoals o.a. wijnazijn of baking soda.

Bevlekte matras? Ontsmet hem en maak hem weer als nieuw met simpele doe-het-zelf trucs - 1

De matras aan het begin van elk seizoen (of vaker indien nodig) aan beide zijden reinigen is heel eenvoudig: bestrooi de matras met baking soda en gebruik vervolgens een schoenborstel, met niet te harde haren, om het goed over het hele oppervlak te verdelen. Nadat je het minstens 10 minuten hebt laten inwerken, stofzuig je het geheel.

Maar wat te doen met de vlekken? Afhankelijk van het type vlek, kun je verschillende remedies proberen.

  •     Voor bloedvlekken: als je de vlekken opmerkt zodra ze zich net hebben gevormd, kun je er gewoon veel talkpoeder op doen, het bloed laten absorberen en het er dan afborstelen. Maar ook in dit geval, blijft er meestal een kring over. Daarom moet je het vervolgens behandelen alsof het een al droge vlek was en waterstofperoxide op de vlek gieten, dat zal gaan schuimen. Dep vervolgens wrijvend met een zachte, licht met water bevochtigde doek, om te proberen alles op te nemen dat de waterstofperoxide "oplost".

    De handeling moet enkele malen worden herhaald, en als het niet voldoende werkt kun je een pasta maken met water en baking soda (eventueel een paar druppels azijn toevoegen, maar voor latex matrassen is het beter heel weinig azijn te gebruiken), deze met een oude tandenborstel of schoenborstel alleen op de vlek smeren en een half uur laten inwerken alvorens alles te verwijderen.
    Een andere pasta die op dezelfde manier wordt aangebracht, kan worden samengesteld uit 60 ml waterstofperoxide, 1 eetlepel afwasmiddel en 1 eetlepel zout.

  •     Urinevlekken: meng 230 waterstofperoxide, 3 eetlepels baking soda en een paar druppels afwasmiddel (of ook Marseille-zeep) door elkaar, doop er een doek in en wrijf er alleen mee over de vlekken. Laat 10 minuten inwerken en verwijder door te deppen met een andere vochtige doek.
  •     Andere vlekken: voor voedselvlekken, zweetvlekken of andere soorten vlekken kun je proberen er een beetje fijn zout op te strooien, er vervolgens azijn over te sprenkelen en 10 minuten te laten inwerken, vervolgens met baking soda te besprenkelen en na een paar minuten af te nemen met een met warm water bevochtigde doek.

   Je kan ook azijn of citroensap gebruiken toegevoegd aan een sopje (meestal met Marseille zeep).

Als je tegelijkertijd ook de matras lekker wilt laten ruiken, kun je aan de producten enkele druppels tea tree olie toevoegen, die antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft, of gewoon een paar druppels op de vlekken gieten.

Advertisement