Geen onkruid meer tussen je tuintegels met deze simpele doe-het-zelf trucs

door Natasja

19 April 2021

Geen onkruid meer tussen je tuintegels met deze simpele doe-het-zelf trucs
Advertisement

De enige echt doeltreffende en milieuvriendelijke oplossing om van onkruid in de tuin af te komen is het handmatig te verwijderen, omdat elke andere remedie, zelfs een huismiddel, uiteindelijk de grond vervuilt en ook de vaste planten in dat gebied schade toebrengt. Wanneer het echter gaat om verharde oppervlakten en niet om bloembedden, dus zones waar geen enkele plant zal groeien, kun je een reeks doe-het-zelf-trucs toepassen.

Azijn, zout en een paar andere huismiddelen kunnen helpen om het onkruid dat elk jaar groeit te bestrijden. Ontdek op welke manier.


Advertisement
snappygoat.com

snappygoat.com

1. Kokend water: als het te behandelen oppervlak niet erg groot is, is kokend water de volledig ecologische en doeltreffende oplossing. Kook water in een pan en breng het met geschikte handschoenen onmiddellijk naar buiten en giet het op de bestrating waar het onkruid groeit. De zaailingen verliezen hun groeikracht in enkele uren of hooguit dagen, en je kunt ze er gemakkelijk uittrekken.
2. Zout: los een beker zout op in twee bekers water in een pan en breng het aan de kook. Ook hier voorzichtig met de hete pan en giet het op de bestrating. Als je het water niet wilt verwarmen, kun je het zout ook rechtstreeks tussen de tegels strooien, en vervolgens eventueel het water zo gieten dat het zout tussen de wortels van het onkruid komt.
3. Zand: Hoewel vaak wordt aangenomen dat onkruid uit de grond onder de vloer groeit, is dit niet helemaal waar. Dit kan het geval zijn bij zeer oude, winterharde planten en altijd alleen als onder de toplaag van de bestrating geen materialen zijn gebruikt om dergelijke problemen te voorkomen (zoals o.a. een isolatielaag). Vaker echter worden de zaailingen die je ziet, geboren uit zaden of sporen die tussen de tussenruimten zijn blijven steken en die een minimum aan grond hebben gevonden om te groeien. Er is echter specifiek zand te koop, van minerale oorsprong en verrijkt met hydrofobe stoffen, waardoor het waterafstotend is en dus de groei van nieuwe zaailingen kan verhinderen.
4. Azijn: azijn kan zichtbaar onkruid doen verdwijnen, maar alleen omdat het de bladeren en stengels beschadigt, zonder enig effect op de wortels. In het beste geval kan het dus zeer jonge planten verzwakken, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn. Op een vergelijkbare manier werken sterke dranken zoals wodka.

Deze stoffen zijn echter niet selectief, ze mogen dus nooit worden gebruikt waar de grond ook de wortels van andere planten bevat. Het zijn in feite middelen met een beperkte doeltreffendheid, die alleen merkbare resultaten opleveren als deze remedies na een tijdje worden herhaald. Bovendien kunnen zij, ook al worden zij als "natuurlijker" beschouwd dan de alternatieven die te koop zijn, nog steeds risico's en schade aan het milieu inhouden. Handmatig onkruid verwijderen, zij het veel vermoeiender en tijdrovender, blijft dus de beste optie. Vergeet verder niet dat veel soorten die we als onkruid beschouwen, daarentegen essentieel zijn voor de gezondheid van het ecosysteem, omdat zij een voedingsbron vormen voor veel insecten.


Advertisement