Te veel duiven op het balkon of de vensterbank? Probeer deze methodes om ze weg te houden

door Natasja

20 April 2021

Te veel duiven op het balkon of de vensterbank? Probeer deze methodes om ze weg te houden
Advertisement

Het gebeurt vaak, vooral als je in een stad woont, dat je veel duiven ziet - en hoort! die op vensterbanken of balkons rond lopen. Deze vogels zijn zo gewend aan het stadsleven dat zij niet gauw schrikken en lange tijd in de nabijheid van huizen verblijven, wat helaas het negatieve gevolg heeft dat het vuil zich ophoopt, als gevolg van uitwerpselen en veren.

Niet zelden ontstaat dus de noodzaak om ze weg te jagen, om onaangename geuren te voorkomen, en te voorkomen dat je ook de buitenkant van het huis moet schoonmaken. Om dit te doen, kun je verschillende soorten afschrikmiddelen plaatsen, of minder agressieve methodes proberen, zoals de hieronder genoemde methodes.

Advertisement
Swaminathan/Flickr

Swaminathan/Flickr

  • Met een doe-het-zelf spraymiddel: plet wat gedroogde rode peper en meng het in een pan met gelijke delen water en azijn. Je kunt het een paar uur op een heel laag vuurtje verwarmen, met het deksel goed dicht, of het een dag in een glazen fles in de zon laten staan. Zodra het aftreksel klaar is, giet je alles over in een spuitfles en verstuif je het op alle oppervlakken waar de duiven gewoonlijk rusten.
  • Met stoffen zakjes: je kunt ook katoenen zakjes maken van oude restjes niet te zware stof of linnen en vullen met kruiden zoals kaneel, peper en vooral rode peper. Hang ze op de plaatsen waar de duiven gewoonlijk zitten, maar vermijd de zakjes te veel aan water bloot te stellen.
  • Als je een spraymiddel in grote hoeveelheden wilt bereiden, kun je ook hier geplette rode peper gebruiken: laat een paar eetlepels in 3,5 liter water een week trekken in een gesloten bak, en vergeet niet het eenmaal per dag te schudden. Na deze tijd de vloeistof filteren en in spuitflessen bewaren, te gebruiken zoals de andere middelen.
  • Je kan ook de geplette rode peper rechtstreeks op de vensterbank of de balkonreling leggen, maar met wind en water verdwijnt het zo, dus zal het alleen in hete, droge periodes misschien een beetje werken.
  • Over het algemeen kun je etherische oliën met een zeer sterke geur, zoals kamfer of kruidnagel gebruiken.


Als je vervolgens met duiven bevuilde oppervlakken moet schoonmaken, gebruik dan kokend water met bleekmiddel. In plaats van bleekwater kun je ook ammoniak of gedenatureerde alcohol gebruiken.

Kende je deze remedies al?

Advertisement