Een diepvriezer ontdooien? Volg deze tips om ijs snel en efficiënt te verwijderen

door Natasja

12 Mei 2021

Een diepvriezer ontdooien? Volg deze tips om ijs snel en efficiënt te verwijderen
Advertisement

Zowel de koelkast als de vriezer moeten minstens eenmaal per jaar worden ontdooid om een goede werking te garanderen: het is een onderhoudsregel die iedereen kent, maar niet altijd in praktijk te brengt, en vooral in het geval van de diepvriezer kan dit aardig voor problemen zorgen.

Tenzij de diepvriezer praktisch leeg is en je dus niet al te veel haast hebt om het ontdooien te voltooien om hem zo snel mogelijk weer te laten werken, is het altijd een beetje onhandig om hem te moeten ontdooien wanneer je hem eigenlijk nodig hebt. Daarom kan je beter een manier vinden om dit sneller en zonder fouten te doen.


Advertisement
Peter Galvin/Flickr

Peter Galvin/Flickr

1. Bereid je goed voor: de vriezer moet natuurlijk leeg zijn, dus het is beter een periode te kiezen waarin je niet net allerlei diepvriesproducten en dergelijke hebt gekocht, en juist de resterende diepvriesproducten te consumeren voordat je begint met het ontdooien.
    Voor eventueel voedsel dat nog over is kun je, als je geen tweede vriezer hebt, buren of familieleden vragen de bevroren voedsel tijdelijk op te slaan, zo'n draagbare koelkast neerzetten of anders een thermische houder/zak gevuld met waterijsjes gebruiken om bevroren voedsel zo lang mogelijk buiten de vriezer te bewaren. Zorg er dus voor dat je alles hebt wat je nodig hebt voor je begint. Als je dit tijdens een zeer koude periode of op dagen dat het sneeuwt doet, kun je de zakken met voedsel ook buiten bewaren.
    2. De stroom uitschakelen: om te ontdooien moet je de vriezer uitschakelen. Dit is geen probleem voor diepvriezers op zich, maar als het gaat om het vriesgedeelte in de koelkast, heb je niet altijd de mogelijkheid om alleen het vriesgedeelte uit te schakelen. En ook in dat geval, het feit dat de vriezer afslaat betekent dat de temperaturen stijgen en het koelkastgedeelte harder moet werken. Het is dus altijd beter om alles uit te zetten en ook ruimte te vinden voor het eten uit de koelkast. Met side-by-side koel-vriescombinaties daarentegen is het gemakkelijker om ze gescheiden te houden, maar de koelkast helpen met wat waterijsjes kan toch nuttig zijn.
    3. IJs smelten: wanneer het apparaat is uitgeschakeld, kun je het ontdooiproces helpen. Leg doeken of oude handdoeken op de bodem van de vriezer en op de vloer eromheen, en zet altijd een kom heet water op de bodem. Doe de deur even dicht, zodat de stoom het ijs beter doet smelten. Ververs het water in de vriezer vaak, zodat het altijd warm blijft, en wring ook de doeken en handdoeken uit of vervang ze, zodat je voorkomt dat het huis onder water komt te staan in plaats van sneller te ontdooien. Als je nog sneller moet zijn, kun je een föhn gebruiken.
    4. In het geval van hardere blokken ijs: gebruik geen scherpe voorwerpen, maar gebruik alleen houten lepels, probeer ze zonder al te veel kracht los te maken, en houd een kom of emmer dichtbij om ze op te vangen en in de gootsteen te gooien voordat ze op de grond vallen. Je kunt ook meer kommen met warm water gebruiken en ze net onder de plaatsen zetten waar het ijs zich ophoopt. Of hou de föhn gericht terwijl je de blokken probeert los te maken met houten lepels.
    5. Schoonmaken: wanneer alles ijs- en vorstvrij is, maak je de vriezer goed schoon met ontsmettingsmiddelen (je kunt een beetje zeep gebruiken met toevoeging van citroen of azijn). Afspoelen met warm water en goed afdrogen.
    6. Zet de vriezer weer aan: steek de stekker weer in het stopcontact en wacht tot de vriezer de gewenste temperatuur heeft bereikt (meestal -18°) voordat je de levensmiddelen er weer in doet.

Veel succes!


Advertisement