Eenvoudige en doeltreffende doe-het-zelfmethodes om donkere vlekken op de onderkant van kranen te verwijderen

door Natasja

26 Mei 2021

Eenvoudige en doeltreffende doe-het-zelfmethodes om donkere vlekken op de onderkant van kranen te verwijderen
Advertisement

Na verloop van tijd kan het gebeuren dat spoelbak- of wastafelkranen wat lekken, wat leidt tot vorming van kalkaanslag al in de perlator en langs de hals van de kraan zelf. Maar de afzetting van water en kalk op de onderkant, met daarbij alle resten van zeep en vuil die niet worden verwijderd als je de wastafel of spoelbak schoonmaakt en in feite op de kraan blijven zitten, worden in korte tijd donkere vlekken die echt lelijk zijn om te zien en onhygiënisch.

Om de vlekken te verwijderen, kun je echter verschillende eenvoudige en doeltreffende doe-het-zelfmethodes gebruiken waarvoor je ingrediënten en voorwerpen nodig hebt die je normaal al in huis hebt.

Advertisement
Eenvoudige en doeltreffende doe-het-zelfmethodes om donkere vlekken op de onderkant van kranen te verwijderen - 1
  • Met een doek (of een oud t-shirt of dergelijke): dompel 's avonds voor je gaat slapen een doek in een kom vol witte azijn (wijn-, appel- of ook alcoholazijn), wring hem niet uit en wikkel hem rond de kraan, als een sjaal. Zorg ervoor dat de met azijn doordrenkte doek alle delen met vuil en kalkvlekken bedekt, en giet er eventueel de rest van de azijn overheen. De volgende ochtend hoef je de doek alleen maar weg te nemen en eventueel te gebruiken om de nu zacht geworden vlekken weg te wrijven. Als het nodig is, gebruik een oude tandenborstel met zachte haren. De spoelbak of wastafel zal zo goed als nieuw zijn.

    Als de vlekken niet zo erg zijn, kun je deze methode van tijd tot tijd toepassen met een microvezeldoekje, dat je op de kraan houdt, al is het maar voor een uurtje.

  •     Met azijn en baking soda: als je geen tijd hebt en de situatie niet zo erg is, giet twee eetlepels baking soda op de vlekken en voeg er vervolgens een half glas azijn aan toe, zodat er een schuim ontstaat. Na een kwartiertje wrijven met een spons.
  •     Met citroen: voor lichtere vlekken kun je ook een halve citroen gebruiken (het is perfect als je er wat uitgeperst hebt). Wrijf het gewoon daar waar je de kalkafzettingen en kringen van kalk of vuil ziet, ook op de kraan zelf. Laat het een paar minuten inwerken alvorens af te spoelen.
  •     Met borax: je kunt ook een eetlepel borax gebruiken net zoals bij de methode met baking soda, strooi eerst het poeder en giet er daarna azijn over, laat het 20 minuten inwerken voordat je alles met een tandenborstel verwijdert en afspoelt.
  •     Met citroenzuur: los 75 gram citroenzuur op in warm water en giet het geheel in een sprayflacon. Gebruik vervolgens dit middel door goed te schudden en direct op de vlekken te spuiten, laat het een tijdje inwerken en veeg het vervolgens af met een doek om alles te verwijderen.


In alle gevallen moet je na het spoelen goed afdrogen met een zachte droge doek, eventueel een microvezeldoek. Veel succes!

Advertisement