Vieze geuren in de badkamer verwijderen? Probeer de verbrande lucifertruc en andere creatieve middelen

door Natasja

20 Mei 2021

Vieze geuren in de badkamer verwijderen? Probeer de verbrande lucifertruc en andere creatieve middelen
Advertisement

Het huis schoon houden en lekker laten ruiken is een taak die veel energie en vooral tijd vergt, vooral wanneer je de keuken of de badkamer weer moet laten blinken en ook nog alle vieze geuren moet verwijderen. Met name in de badkamer kunnen echt onaangename geurtjes zijn, en om die te verdoezelen geef je vaak veel geld uit aan verschillende soorten kant-en-klare chemische producten.

Er zijn echter een aantal snellere en andere goedkopere middelen om hetzelfde resultaat te bereiken. Van de truc met de verbrande lucifer voor noodgevallen tot een paar andere manieren om doe-het-zelf producten te maken, bekijk de tips hieronder.

Advertisement
pixahive.com

pixahive.com

  • De lucifer: het is een grootmoeders middel dat altijd doeltreffend is, vooral als je met één gebaar een merkbaar resultaat wil bereiken. Bij het aansteken van een lucifer ontstaat zwaveldioxide, een stof die een scherpere (maar minder onaangename) geur verspreidt dan het vieze gas dat je ruikt als je naar het toilet gaat. In feite blijft de vieze geur die na gebruik uit het toilet komt dus bestaan, maar hij wordt verdoezeld door de sterkere geur van zwaveldioxide, zo sterk zelfs dat je bijna altijd de vervelende stank niet meer ruikt, maar alleen nog een lichte brandlucht.
  • Toiletpapier: voor een gemakkelijke en zuinige maatregel dat altijd blijft "werken", giet een paar druppels van een of meer van je favoriete essentiële olie in het binnenste gedeelte van de kartonnen koker in het midden van de wc-papierrollen in de badkamer, zodat elke keer dat je ze beweegt, een delicate geur vrijkomt.
  • Geurende tabletten: meng 60 gram baking soda met 60 ml citroensap in een kommetje, en een halve eetlepel azijn met 1 eetlepel 3% waterstofperoxide in een ander kommetje, meng alles vervolgens door elkaar en voeg 15-20 druppels van de etherische olie van je keuze toe. Maak een pasta en vul er een paar chocoladevormpjes of ook ijsblokjesbakjes mee, laat het 4 uur drogen en bewaar de tabletten dan in een gesloten potje, klaar om door het toilet te spoelen wanneer je wilt ontgeuren.
Advertisement
Gary Bembridge/Flickr

Gary Bembridge/Flickr

  • Een beetje zeep: een ander snel middel (hoewel niet altijd even doeltreffend) is een druppel zeep, of shampoo, of een ander geparfumeerd product in het toilet te gieten voordat je doorspoelt, onmiddellijk nadat je het hebt gebruikt.
  • Een doe-het-zelf luchtverfrisserpray: los in een sprayflacon 2 eetlepels baking soda op in 300 ml heet water, voeg vervolgens 10-15 druppels etherische olie toe. Voor gebruik goed schudden.
  • Laurierbladeren verbranden: houd een paar laurierbladeren in een potje, met een schoteltje en lucifers of een aansteker bij de hand. Indien nodig brand het topje van een of twee laurierblaadjes op het schoteltje, blaas om het vlammetje te doven en laat het langzaam opbranden, een beetje zoals wierook. In korte tijd verspreidt zich een zeer aangename geur.
  • Potpourri: droog bloemblaadjes (rozen zijn de meest voorkomende keuze) op een bakplaat in de op 90° voorverwarmde oven gedurende ongeveer twee uur (ze moeten goed verspreid zijn en elkaar niet overlappen), giet er een paar druppels etherische olie van je keuze over voordat je ze in de oven zet. Wanneer ze gedroogd zijn, laat ze aan de lucht afkoelen. Voeg een fixeermiddel en meer essentiële olie (10-15 druppels) toe en doe ze samen in een potje om in de badkamer te bewaren. Controleer regelmatig of de vochtigheid in de kamer het niet beschadigt.

Heb je deze remedies wel eens geprobeerd?

Advertisement