Azijn in het huishouden gebruiken: laten we eens kijken in welke situaties het nuttig is en wanneer het moet worden vermeden

door Natasja

03 April 2021

Azijn in het huishouden gebruiken: laten we eens kijken in welke situaties het nuttig is en wanneer het moet worden vermeden
Advertisement

Witte azijn (wijn- of appelazijn) is ongetwijfeld een van de meest gebruikte ingrediënten in de keuken voor huishoudelijke klusjes: de zure component ervan is namelijk zeer nuttig voor het oplossen en verwijderen van hardnekkige vuilvlekken op vele oppervlakken en voor het verwijderen van kalksporen en aanslag die zich o.a. in de badkamer, de keuken of zelfs op ruiten en spiegels kunnen vormen.

Dezelfde zuurgraad kan echter de afwerking van vele andere oppervlakken beschadigen of op lange termijn te corrosief zijn voor sommige soorten leidingen. Daarom is het goed te weten in welke situaties het mogelijk is azijn te gebruiken als hulpmiddel bij het schoonmaken en wanneer het moet worden vermeden.

Advertisement

Wanneer te gebruiken

Wanneer te gebruiken

pixabay

Voor de was en het reinigen van de wasmachine

Een beetje azijn aan het wasgoed toevoegen is een manier om onaangename geurtjes te neutraliseren. In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, blijft de doordringende geur van azijn niet op de weefsels achter, en bij het wassen van sportkleding of kleding die doordrenkt is met rookgeur, is een beetje azijn in de trommel of het wasmiddelbakje (een half glas is voldoende, maar let altijd op de te wassen stoffen aangezien ze in contact kunnen komen met de azijn) de economische oplossing om te proberen.

Azijn helpt ook om kleding zachter te maken: de zuurgraad van azijn is voldoende om alkalische zeepresten (d.w.z. de meeste wasmiddelen) op te lossen die zich ophopen tussen de vezels van weefsels, vooral wanneer je te veel wasmiddel gebruikt, dat altijd moet worden vermeden. De stof voelt dus zachter aan. Misschien niet voor elke wasbeurt, maar af en toe, wanneer je merkt dat kleren of huishoudlinnen iets te stijf uit de wasmachine lijken te komen, kun je een half glas azijn toevoegen. Je kunt ook 250 ml azijn verdunnen in 3 liter water en de kleren een uur laten weken alvorens over te gaan tot de gewone wasbeurt.

Als je witte kleding weer helder wit wilt maken, meng dan 130 ml azijn, 130 ml citroensap en 1 eetlepel borax: je kunt dit mengsel in de wasmachine gebruiken (ook rechtstreeks in de trommel) of het oplossen in 3 liter water en de kleding vóór het wassen een uur laten weken.

Als je van tijd tot tijd ook 130 ml azijn aan het wasmiddelbakje toevoegt, zal de azijn de kleuren van de stoffen levendiger maken.

Azijn maakt ook de wasmachine zelf schoon. Je gebruikt hem vaak, en het komt in contact met vuil, bacteriën, zeepresten. Vergeet dus niet om af en toe, naast het schoonmaken van het filter, ook het wasmiddelbakje en de trommel zelf te reinigen: je kunt het filter eruit halen en het laten weken in water met een beetje azijn (en zo verwijder je ook kalkaanslag), en vervolgens een teil vullen met warm water en een half glas azijn, waarbij je het mengsel met een microvezeldoek gebruikt om het bakje schoon te maken.
Start bovendien om de paar maanden een lege wasbeurt door 250 ml azijn in het wasmiddelbakje te doen en een korte cyclus op 50° temperatuur te kiezen.

Als je merkt dat zich schimmel heeft gevormd in de afdichting van het deurtje, die vaak de oorzaak is van onaangename geurtjes in het wasgoed, neem dan een microvezeldoekje, maak het nat met azijn en breng het tussen de plooien van de afdichting aan, besprenkel het vervolgens met een lepel baking soda, laat het inwerken en spoel het af met het natte doekje. Je kunt ook het afspoelen overslaan en in plaats daarvan de wasmachine leeg te laten draaien met azijn zoals hierboven is aangegeven. Vergeet niet om het deurtje altijd minstens een half uur open te laten nadat je het wasgoed hebt verwijderd, om schimmelvorming in de toekomst te voorkomen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Fornuizen en kookplaten

Als je een glaskeramische kookplaat hebt, kun je deze regelmatig reinigen met azijn. Wacht altijd tot het helemaal afgekoeld is, vul dan een spuitfles met azijn en spuit dit op het oppervlak, waarna je het met een met water bevochtigde microvezeldoek afveegt en met een andere doek afspoelt. Zo kun je het ontvetten en vervelende kringen vermijden.

Als er daarentegen hardnekkig vuil is, besprenkel de vlekken dan na het besproeien met azijn met enkele eetlepels baking soda, waardoor een schuimreactie ontstaat die je enkele minuten moet laten zitten. Maak vervolgens een doek of theedoek nat met warm water, wring hem een beetje uit en leg hem 15 minuten op de kookplaat.
Je kan ook keukenpapier gebruiken (een iets minder ecologische keuze), dit in azijn gedrenkt op de vlekken laten liggen en het gedurende ongeveer 30 minuten afdekken met huishoudfolie. Na deze tijd verwijder je alles met een spons en maak je het schoonmaken af met een zachte doek en opnieuw azijn. Vergeet na het afspoelen niet af te drogen, om zelfs de geringste sporen van kalkaanslag te voorkomen.

Azijn is ook een uitstekend hulpmiddel om de verschillende onderdelen van gasfornuizen schoon te maken: vul een teil met heet water, giet er 2 kopjes azijn en 2 eetlepels zout in, meng alles om het goed op te lossen. Maak vervolgens een zachte spons nat met het mengsel en wrijf over het metalen blad. Dit is een geweldig alternatief voor reinigingsmiddelen voor kookplaten. Bij harde vlekken, strooi een beetje zout op de spons om hem schurend te maken en wrijf hem dan op het hardnekkige vuil.

Als je branders wilt schoonmaken of pannendragers wilt ontvetten, vul een pan (of, voor de pannendragers, een teil die groot genoeg is) met kokend water en giet er vervolgens een of meer kopjes azijn in (je kunt er eventueel ook baking soda aan toevoegen). Laat het een uur weken en maak dan een mengsel door baking soda en azijn te mengen, om de verschillende delen in te wrijven met behulp van een tandenborstel en een spons.

Glas en spiegels

Of het nu gaat om een raam, een badkamerspiegel of een douchecabine, het glas in huis wordt altijd vuil met een paar vlekken, vooral wanneer waterdruppels opdrogen op het oppervlak en een spoor van kalk achterlaten. Om deze vervelende strepen en vlekken te verwijderen, kun je azijn gebruiken.

Verdun 100 ml azijn in 300 ml heet water en vul een spuitfles met het mengsel. Je kunt rechtstreeks op het te reinigen glas spuiten, maar over het algemeen wordt aangeraden een zachte (microvezel) en schone doek nat te maken en het glas hiermee in te wrijven.
Je zult de doordringende geur van azijn een tijdje ruiken, maar als je die wilt vermijden, kun je een paar druppels  etherische olie naar keuze toevoegen, zonder te overdrijven.

Wanneer moet je het niet gebruiken

Wanneer moet je het niet gebruiken

piqsels.com

  •  Op houten oppervlakken met een waslaag, inclusief parketvloeren. In deze gevallen zal de zuurgraad van de azijn de waslaag aantasten en meer schade aanrichten dan iets anders. Het is daarom beter om geschikte alkalische zepen te gebruiken.
  •  Marmer of graniet: azijn kan te agressief zijn op deze oppervlakken, waardoor het glanzende, gladde oppervlak dof wordt. De door azijn veroorzaakte slijtage maakt deze oppervlakken poreuzer, waardoor ze gemakkelijker vuil vasthouden en dus moeilijker te reinigen zijn. Gebruik liever warm water met een paar druppels afwasmiddel en een theelepel ethylalcohol.
  •  Natuurstenen vloer: agressieve en sterk zure stoffen zoals azijn, ammoniak of citroen tasten het oppervlak van de steen aan, waardoor de afwerking dof wordt en het uiterlijk wordt aangetast, en waardoor het ook steeds moeilijker wordt om ze nadien schoon te maken. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het zeer duur wordt om de oorspronkelijke staat van deze vloeren te herstellen.
  •  Als je eieren op de vloer of het aanrecht laat vallen, maak ze dan niet schoon met azijn. Het lijkt misschien de beste oplossing om te ontvetten en elk spoor van de geur te verwijderen die zou kunnen ontstaan door eiresten die op het oppervlak zijn achtergebleven, maar in feite stolt azijn het ei, waardoor het moeilijker te verwijderen is. Warm water en zeep werken het beste.
  •  Meng azijn nooit met bleekwater of waterstofperoxide: bij de interactie van deze stoffen komen namelijk giftige gassen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid.
  •  Op parels: onder de bestanddelen van parels bevindt zich calciumcarbonaat, dat de neiging heeft op te lossen in contact met azijn. Gebruik het dus niet als je denkt je sieraden weer te laten glimmen. Dompel in plaats daarvan een zachte doek in een oplossing van warm water waarin je een paar druppels mild afwasmiddel of Marseille-zeep hebt opgelost.


Zorg altijd voor een paar flessen witte azijn om je bij het schoonmaken te helpen, maar vergeet niet dat het niet altijd de beste oplossing is.

Advertisement