Tips om orchideeën op de juiste manier water te geven en zo spectaculaire bloemen te verkrijgen

door Natasja

04 April 2021

Tips om orchideeën op de juiste manier water te geven en zo spectaculaire bloemen te verkrijgen
Advertisement

Er is eigenlijk niemand die orchideeën lelijke planten vindt: deze soort is in feite een van de populairste ter wereld, en daarom zijn er veel mensen die ze als kamerplanten kiezen. Vaak is het echter moeilijk om ze lang te laten overleven.

Soms is het een kwestie van verkeerde temperatuur- en blootstellingomstandigheden, maar vaker gaat het om fouten met betrekking tot de wijze en frequentie van water geven. Een plant correct water geven is een van de belangrijkste dingen om de gezondheid van de plant te garanderen. Tot de meest populaire soorten orchideeën in de wereld van het thuistuinieren behoren de Phalaenopsis en Cymbidium, maar het is niet moeilijk om andere soorten te vinden, die misschien veeleisender zijn wat de kweektechnieken betreft. Voor bijna alle planten die je in huis kunt houden, zijn de regels voor water geven echter vergelijkbaar.

Een van de meest gemaakte fouten bij planten is te denken dat er een universele regel is voor de frequentie van het water geven: eenmaal per week, eenmaal om de twee dagen, enzovoort. Er bestaat geen regel die kan worden toegepast op alle categorieën planten: in feite zijn het soort plant, de temperaturen van het seizoen en van het huis of de tuin, de blootstelling, de breedtecoördinaat en hoogteligging van de plaats waar ze gekweekt worden allemaal van invloed op de waterbehoefte.

Wat altijd een uitstekende parameter is voor de meeste planten in potten (maar vaak ook voor die in de grond), is de toestand te controleren van de grond of het substraat waarin ze zijn geplant, en ze opnieuw water te geven (meer of minder overvloedig, afhankelijk van het soort plant) wanneer die volledig droog is, d.w.z. wanneer er ook op 5 of 7 cm diepte geen spoor van vochtigheid meer te bespeuren valt. Door te leren bijna elke dag de toestand van de bodem van onze planten te controleren, zul je ook weten wat het beste "bewateringsschema" is.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Dus als het tijd is om orchideeën water te geven, hoe moet je dan te werk gaan? Je moet kijken naar het soort substraat waarin ze worden geplant, dat meestal een speciale grond is die hoofdzakelijk bestaat uit stukjes boomschors. De wortels van orchideeën mogen nooit worden "verstikt" door te veel grond, aangezien zij in hun natuurlijke staat met luchtwortels ook op takken en stammen groeien.

Het doel is dus de schors met water te verzadigen, maar zonder de wortels te doordrenken. Bovendien moet je water op kamertemperatuur gebruiken, niet te koud en niet te warm. Het is ook belangrijk te voorkomen dat er water bij het deel van de stengel komt waar de eerste bladeren beginnen, aangezien deze gemakkelijk kunnen gaan rotten. Heb je per ongeluk misgegoten, droog ze dan met wat vloeipapier.

Vul vervolgens een teiltje dat ten minste even hoog is als het niveau van de schors in de pot, giet water over de schors zelf zodat de pot tot aan de rand gevuld is en laat het 15 minuten ondergedompeld zitten. Als je eerst het teiltje met water vult en dan de pot erin zet, bestaat het risico dat er stukjes schors uit komen.

Til de pot na 15 minuten op, laat het overtollige water weglopen en zet de pot na het uitlekken terug op zijn plaats. Wees niet te vlug met de pot terug in de pothouder te zetten als er nog water uit kan lekken dat in de pothouder zelf zou blijven stagneren, en dus in contact met de wortels met het risico dat ze gaan rotten.

Wat de potten zelf betreft, zijn er twee mogelijkheden: transparante potten (meestal van plastic) die de wortels aan het licht blootstellen, en volgens de meeste mensen verdienen deze de voorkeur, ook al hebben orchideeën de neiging om wat wortels naar boven te laten uitlopen; of terracotta potten die vocht absorberen, zodat de omgeving waarin de wortels en de schors zich bevinden, niet te snel uitdroogt.

Wanneer orchideeën daarentegen in veenmos worden gekweekt, moeten ze net zoals alle andere planten water krijgen, d.w.z. door water van bovenaf te gieten, hoewel het heel handig is om de pot in een bak met water te dompelen, zodat de plant het water van onderaf langzaam opneemt en zichzelf hydrateert. Veenmos houdt het vocht langer vast dan de schors, daarom moet je altijd goed de vingers in het substraat steken, ook als het er droog uitziet, want vaak is het nog nat in de diepte, en dus is opnieuw water geven riskant. Vooral wanneer de orchideeën zijn geplant in plastic of glazen potten, waarin het water niet kan verdampen, zou teveel water betekenen dat de plant door radicale verrotting dood gaat.

Is het goed om water te vernevelen? Het is niet verkeerd, en het is een manier om de vochtigheid op hete en droge plaatsen te verhogen, maar je moet het niet overdrijven. Het is beter om de pot op een laag stenen te zetten die een beetje door het water zijn natgemaakt, waardoor verdamping de vochtigheid voor de plant zelf garandeert. Of je kunt ze in een kamer zetten waar een luchtbevochtiger aanwezig is.

Veel plezier met het tuinieren!

Advertisement