Moet je hout poetsen? Gebruik olijfolie en maak je eigen effectieve doe-het-zelfreiniger

door Natasja

04 April 2021

Moet je hout poetsen? Gebruik olijfolie en maak je eigen effectieve doe-het-zelfreiniger
Advertisement

Deuren, keukenkasten, bureaus en meer: meestal zijn er veel natuurlijke houten meubels in huis, en als je deze oppervlakken met stof of vuilvlekken of witachtige kringen moet schoonmaken, moet je niet-agressieve producten kiezen die hun oppervlak niet beschadigen. Er zijn er heel veel te koop, maar als je een doe-het-zelf alternatief wilt proberen om een schoonmaakmiddel met natuurlijke ingredi├źnten te bereiden, kun je de onderstaande methode volgen.

Met olie en Marseillezeep kun je namelijk een zeep maken om je houten meubels schoon te maken en te poetsen, op een niet agressieve, goedkope en ook nog eens milieuvriendelijke manier. Als je het echter op bijzonder waardevolle oppervlakken wilt gebruiken, test het dan altijd eerst op een verborgen hoekje van het meubel, om er zeker van te zijn dat het werkt zonder de afwerking aan te tasten.

Advertisement
Moet je hout poetsen? Gebruik olijfolie en maak je eigen effectieve doe-het-zelfreiniger - 1

Met een paar ingrediënten die gemakkelijk te vinden zijn, kun je een handig product bereiden dat je, iedere keer dat je het nodig hebt, kunt gebruiken. Alles wat je nodig hebt voor een hoeveelheid die geschikt is voor een normale spuitfles (van ongeveer 750 ml voor huishoudelijke schoonmaakmiddelen) zal zijn:

  •     400 ml water (nog beter als je gedemineraliseerd water kunt vinden)
  •     2 theelepels olijfolie
  •     2 theelepels pure Marseillezeep. Als je zeep in vloeibare vorm hebt, let er dan op dat er geen andere additieven aan zijn toegevoegd, en dat je het veilig kunt gebruiken. Smelt anders een handvol vlokken van een vaste zeep (het is altijd handig om er een in huis te hebben, als je doe-het-zelf alternatieven wilt proberen die delicaat maar effectief zijn) in een beetje heet water tot je de dikke consistentie hebt van een normaal vloeibaar schoonmaakmiddel.
  • 30 druppels essentiële olie naar keuze. Die met citrusvruchten of lavendel zijn zeer aan te bevelen, maar je zou ook die met een balsamicogeur kunnen proberen, zoals eucalyptus of munt.


Je kunt deze hoeveelheden ook verhogen of verlagen, afhankelijk van de hoeveelheid product die je nodig hebt. Het bederft niet, maar het is beter om elke keer opnieuw een beetje klaar te maken als je je huis moet schoonmaken.

Hoe te werk te gaan:

    1. Giet het water in een kom of, als je tijd wilt besparen, rechtstreeks in de goed schoongemaakte spuitfles
    2. Voeg olie en Marseillezeep toe en meng alles goed.
    3. Giet de druppels etherische olie erbij en roer nogmaals om alle ingrediënten te mengen. Als je een kom hebt gebruikt, giet je alles in de spuitfles met behulp van een trechter.

Nu is je doe-het-zelf houtreiniger klaar en kun je hem precies zo gebruiken als in de winkel gekochte houtreinigers, maar vergeet niet de fles altijd goed te schudden voor gebruik, zodat het oliehoudende bestanddeel zoveel mogelijk met de rest wordt vermengd. Spuit vervolgens rechtstreeks op het te reinigen oppervlak en gebruik een zachte doek (microvezel is prima) of een doek speciaal voor hout. Wrijf het in en verwijder vervolgens het overmatige product met een andere met water bevochtigde doek en droog het daarna onmiddellijk.

Je kunt het product ook verdunnen door de hoeveelheid water te verhogen wanneer je de meubels alleen moet afstoffen en opfrissen, maar zorg er altijd voor dat je onmiddellijk daarna een zachte, droge doek gebruikt om overtollig vocht te verwijderen. Overdrijf ook niet met de hoeveelheid Marseillezeep, want dat kan kringen op het hout achterlaten.

Heb je al eens een gelijkaardig middel geprobeerd?

Advertisement