Kasten en lades altijd schoon en fris met deze goedkope huismiddeltjes

door Natasja

28 Maart 2021

Kasten en lades altijd schoon en fris met deze goedkope huismiddeltjes
Advertisement

Wanneer het huis schoon en fris is, wordt het een aangename omgeving zowel voor de personen die erin wonen als voor de gasten die op bezoek komen, en het is helemaal fijn als ook in de kledingkasten en lades waarin kleding wordt opborgen, maar ook in alle andere gesloten meubelen die je in huis hebt, een heerlijk bloemen- of fruitgeur heerst.

Het is dus het beste om minstens één keer per jaar de kasten en lades leeg te maken, ze grondig schoon te maken en ze lekker te laten ruiken, en daarvoor kun je eenvoudig een of ander huismiddeltje gebruiken dat doeltreffend en zuinig is.


Advertisement
Pixabay

Pixabay

Om schoon te maken:

  • Azijn. Azijn ontvet en verwijdert vieze geurtjes, en is ook een uitstekend middel in geval van vochtigheid. Vul een kom met heet water en doe er 1 kopje witte azijn (wijn-, appel- of alcoholazijn) in, leg er een zachte doek in, wring hem uit en neem de binnenkant van de kasten onder handen. Houd ook een bak met heet water klaar om onmiddellijk af te spoelen met een andere schone doek en ook een derde doek of zachte vaatdoek om gelijk af te drogen. Voeg eventueel een paar druppels essentiële olie naar keuze toe.                                                        Azijn is niet geschikt voor hout met een glanzende afwerking of laminaat.
  • Baking soda: Los twee eetlepels baking soda op in een liter heet water, en gebruik het vervolgens in een kom door er een doek in te dompelen of gebruik een spuitfles. Ook in dit geval kun je wat etherische olie gebruiken om het een aangename geur te geven.
  • Marseillezeep: wanneer je bang bent dat de andere methodes de afwerking van de materialen kunnen beschadigen, gebruik dan Marseillezeep. Gewoon een handvol oplossen in een kom heet water en reinig zoals hierboven is beschreven.


Ook als je met doeken en lappen hebt afgedroogd, denk er dan aan de deuren en laden een paar uur goed open te houden nadat je de binnenkant van de meubels hebt schoongemaakt.

Om te parfumeren:

  • Geurzakjes: in luchtige katoenen, linnen of gaaszakjes kun je gedroogde bloemen, bloemblaadjes of kruidenblaadjes doen. Denk aan lavendel, rozenblaadjes, munt-, citroen- of melisseblaadjes en meer. Als je wilt, kun je er ook een paar druppels etherische olie in doen die bij de blaadjesgeur past, en ze op verschillende plaatsen in de kast of lade laten liggen die nu schoon is.
  • Gedroogde citrusschillen: het is gemakkelijk om in huis citrusschillen te drogen, en in korte tijd heb je stukjes om zakjes of kommen te vullen, waarin je ook kruiden kunt toevoegen (bijvoorbeeld kaneel of steranijs) of een paar druppels etherische olie.
  • Krijtjes: mix twee delen gips met een deel water tot een pasta, en voeg 5 druppels (of meer, als je wilt) essentiële olie naar keuze toe. Vul met dit mengsel een bakje voor ijsblokjes (of een soortgelijke vorm, eventueel van gebak). Laat het volledig drogen en gebruik dan de krijtjes in bakjes of zakjes die je in de meubels kan plaatsen.
  • Een bakje met baking soda kan ook vieze geurtjes absorberen, en je kunt er wat etherische olie aan toevoegen. Tea tree is ideaal voor een frisse geur en heeft ook uitstekende antibacteriële eigenschappen.


Ben je er klaar voor om alle kledingkasten in je huis lekker te laten ruiken?


Advertisement