Hebben je glazen een vervelende witte laag? Probeer ze weer te laten glanzen met deze tips uit grootmoeders tijd

door Natasja

01 April 2021

Hebben je glazen een vervelende witte laag? Probeer ze weer te laten glanzen met deze tips uit grootmoeders tijd
Advertisement

Als je thuis hard water hebt, d.w.z. water met een grote hoeveelheid kalk, is het moeilijk te vermijden dat veel van de glazen voorwerpen die je thuis wast niet op zijn minst gedeeltelijk getekend blijven door sporen van kalkaanslag. Op glazen en glaswerk betekent dit dat ze na verloop van tijd bedekt worden met een melkachtig laag dat echt lelijk is om te zien, en vaak doe je geen moeite om het te verwijderen.

Soms is het glaswerk zelfs als het uit de vaatwasser komt niet meer zo glanzend als nieuw. Wanneer je de glazen dus tevoorschijn haalt voor een belangrijke gelegenheid, realiseer je je waarschijnlijk dat ze niet bepaald toonbaar zijn. Maar gelukkig kun je het probleem op een vrij eenvoudige manier verhelpen en ze zo helder en glanzend als nieuw maken met een paar ingrediënten die je gewoonlijk in huis hebt.

Advertisement

Met azijn en baking soda

Met azijn en baking soda

Tutorial via simplelifeandhome.com

1. Zet een kom (of een teil, als je veel glazen moet bewaren) klaar met witte azijn. Sommige mensen gebruiken een mengsel van water waarin ze 250 ml azijn gieten (of meer, als de vlekken duidelijker zijn).
2. Doop de glazen erin en laat ze 30 minuten in dit mengsel staan.
3. Strooi een beetje baking soda op een zachte doek (microvezel is prima) en wrijf hiermee zachtjes over de glazen, van binnen en van buiten.
4. Spoel ze onmiddellijk af en droog ze of doe ze, zonder het overtollige baking soda te verwijderen, in de vaatwasmachine en was ze zoals gewoonlijk.

Advertisement

Alternatieve methodes

Alternatieve methodes

Tutorial via frugallyblonde.com

  •  Gebruik alleen azijn: doop een doek of microvezeldoek in azijn en wrijf ermee over de glazen, herhaal deze handeling tot je alle witachtige aanslag hebt verwijderd. Als de azijngeur aan het eind te sterk is, kun je ze afspoelen en onmiddellijk daarna perfect drogen.
  •  Alleen baking soda: maak een pasta van baking soda en water, en smeer die met een doekje op de glazen. Goed wrijven en daarna afspoelen en onmiddellijk drogen. Deze methode mag alleen worden toegepast op glazen die je niet op een andere manier kunt herstellen, omdat baking soda een sterkere schurende werking heeft dan andere stoffen en moet worden beschouwd als laatste redmiddel.
  •  Met Marseillezeep, citroensap en azijn: vul een kom met 3 liter warm water, los er een of twee handenvol Marseillezeep in op, het sap van een citroen en een glas azijn. Laat de glazen ten minste een paar uur weken, of zelfs de hele nacht, en spoel ze vervolgens af en droog ze onmiddellijk af.
  • Als deze middelen niet werken, kun je proberen aceton er op te wrijven met een watje.


Heb je deze trucs al geprobeerd?

Advertisement