Gelakte keukenkastjes ontvetten en ze er weer als nieuw uit te laten zien

door Natasja

25 Maart 2021

Gelakte keukenkastjes ontvetten en ze er weer als nieuw uit te laten zien
Advertisement

Elke keer als je kookt, zorgen de dampen die door het fornuis worden geproduceerd voor een laag vettig vuil op de kastjes die zich in de buurt van de kookplaat bevinden. Na verloop van tijd is het vervelend dat zodra je de deuren opent, ontdekt dat ze vettig zijn, en om te voorkomen dat het vuil zich ophoopt, moet je eraan denken de verschillende oppervlakken regelmatig grondig schoon te maken.

Om dit te doen, hoef je niet noodzakelijk veel verschillende specifieke producten te kopen: het is mogelijk om vuil te verwijderen met verschillende doe-het-zelf methodes die ingrediënten gebruiken die handig zijn voor duizend andere schoonmaakbeurten, en daarom heb je ze waarschijnlijk al in huis, en zo niet, dan kan het nuttig zijn om een voorraad aan te leggen om veel dagelijkse klusjes efficiënt en goedkoop aan te pakken. Hieronder vind je enkele nuttige suggesties voor keukenkasten met gelakte deuren.

Advertisement
Pixabay/ Andrea Daube via blog.kitchenmagic.com

Pixabay/ Andrea Daube via blog.kitchenmagic.com

Enkele voorzorgsmaatregelen: hoewel gelakte deuren soms een afwerking hebben die eenvoudiger schoon te maken is en in sommige opzichten minder delicaat is dan die van natuurlijk hout, moet je toch voorzichtig zijn met het reinigen ervan.

  •  Gebruik geen schurende sponzen
  • Je moet producten vermijden die te zuur of bijtend zijn (met inbegrip van de meer "agressieve" doe-het-zelf-middelen zoals azijn en dergelijke, die de afwerking kunnen beschadigen en vlekken kunnen veroorzaken).
  • Als je ethylalcohol wilt gebruiken, probeer het dan eerst op een klein meubelstuk: het werkt meestal goed op glanzende afwerkingen en moet worden vermeden op satijn/matte afwerkingen, maar in elk geval is het goed om een test te doen waarbij je een klein beetje op een hoekje wrijft en kijkt of het niet alleen vuil verwijdert, maar ook het oppervlak van de kast aantast.


Hoe gelakte keukenkastjes schoon te maken:

  • Gebruik zachte doeken: zachte sponzen of nog beter microvezel of suède doeken zijn de beste keuzes.
  • Probeer zo vaak mogelijk schoon te maken, om te voorkomen dat vuil zich ophoopt en met agressievere methoden moet worden aangepakt.
  • Droog de meubels na het reinigen altijd perfect met een schone doek.


Welke producten te gebruiken:

  • Marseillezeep: deze zeep is mild, geparfumeerd en ontvet gemakkelijk vuil. Los een, of twee, handjevol vlokken op in heet water (afhankelijk van hoeveel je moet schoonmaken) en doop er een zachte doek in om de oppervlakken mee in te wrijven.
  • Als het niet erg vuil is, gebruik dan gewoon een spons en warm water: het is een methode die werkt voor nieuw gevormd vuil (direct na het koken, evenuteel na het bakken) op elk oppervlak, omdat er geen chemicaliën worden gebruikt.
  • Eenvoudig afwasmiddel: giet een paar druppels in een emmer heet water en meng het goed, doordrenk vervolgens de doek of spons en ga ermee over de deurtjes na het een beetje uitgewrongen te hebben.
  • Een middel dat vaak wordt aanbevolen, uit grootmoeder's tijd, is ook aardappelzetmeel (of ook maiszetmeel): meng een beetje in een kom samen met warm water totdat je een dunne crème hebt en gebruik het op afzonderlijke, meer duidelijk vetvlekken. Het poeder van dit meel is zeer fijn en daarom minder schurend dan andere stoffen, en zou het oppervlak niet mogen beschadigen. Probeer in geval van twijfel het middel altijd eerst uit op een hoek van het kastje om te zien of het de afwerking aantast of niet.


Heb je deze methodes al eens geprobeerd?

Advertisement