Laat knoppen en handgrepen er weer als nieuw uitzien met deze eenvoudige en goedkope doe-het-zelf trucjes

door Natasja

19 Maart 2021

Laat knoppen en handgrepen er weer als nieuw uitzien met deze eenvoudige en goedkope doe-het-zelf trucjes
Advertisement

Knoppen en handgrepen van deuren en diverse meubelstukken behoren tot de oppervlakken in huis die je het vaakst gebruikt, maar waaraan je meestal niet veel aandacht besteedt bij het schoonmaken. En toch komt het zeker voor dat je ze met vuile handen aanraakt, en ze niet schoonmaken kan schadelijk zijn voor de hygiëne, vooral als je kleine kinderen in huis hebt. Sommige materialen krijgen na verloop van tijd vlekken of patina die de afwerking beschadigen.

Wanneer je ze wilt schoonmaken en oppoetsen om ze er weer als nieuw te laten uitzien, kun je een reeks ingrediënten en stoffen gebruiken die je vaak al in huis hebt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  •   Met ethylalcohol: wanneer messing handgrepen oxideren, vormen zij een groenachtig patina dat je kunt proberen te verwijderen met ethylalcohol. Doordrenk een zachte doek met alcohol en wrijf ermee over de knop. Veeg vervolgens met een andere schone, droge doek om op te poetsen.
  •   Met Marseille-zeep: los een handvol Marseille-zeep (of twee eetlepels als je de vloeibare vorm hebt) op in een halve liter heet water, en gebruik de oplossing met een spons of zachte doek op het te reinigen oppervlak. Het is perfect voor vettige of vuile deurgrepen, maar kan geen patina of oudere vlekken verwijderen.
  •   Met baking soda: op stalen handgrepen kun je baking soda gebruiken, dat licht schurend is. Vermijd het op materialen die niet dof mogen worden. Los twee eetlepels baking soda op in een liter heet water en bevochtig een doek met deze oplossing alvorens het over de knoppen te halen.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Met azijn: met witte wijnazijn of appelazijn vermengd met een gelijke hoeveelheid water kan een product worden gemaakt waarmee zelfs licht geoxideerde knoppen kunnen worden gereinigd. Je kunt het rechtstreeks op de handgreep spuiten en er dan met een zachte doek over gaan, of de doek nat maken voordat je over het oppervlak wrijft.
  • Met citroenschil: doe wat citroenschillen een paar minuten in heet water en wrijf het dan, terwijl het nog warm is, over de knop. Het is een goedkope en natuurlijke manier om de knoppen op te poetsen!
  • Met yoghurt: je kunt natuurlijke witte yoghurt gebruiken (ook als het een beetje verzuurd is) om te proberen sporen van oxidatie van het metaal te verwijderen. Breng het op de handgreep aan en laat het minstens tien minuten inwerken, verwijder het dan en maak het goed schoon met een doek die met warm water is bevochtigd en droog het af.


Heb je wel eens deze doe-het-zelf remedies geprobeerd?

Advertisement