Marmeren balkons, drempels en vensterbanken: maak ze weer als nieuw met deze eenvoudige en goedkope middelen

door Natasja

13 Maart 2021

Marmeren balkons, drempels en vensterbanken: maak ze weer als nieuw met deze eenvoudige en goedkope middelen
Advertisement

Heel vaak worden de externe delen van vensterbanken, drempels van deuren en openslaande deuren of de leuningen van balkons gemaakt van marmer, een waardevol en duurzaam materiaal dat perfect is voor deze elementen. Maar omdat deze voorwerpen voortdurend aan weersinvloeden worden blootgesteld en vaak worden overgeslagen bij het huis schoonmaken, kunnen zij na verloop van tijd zichtbaar bevlekt raken.

Als je echter deze marmeren oppervlakken eens grondig wilt reinigen, kun je ook enkele goedkope ingrediënten gebruiken die van pas komen bij duizend huishoudelijke klusjes. Het is beter om te agressieve producten te vermijden, maar ook zonder specifieke producten voor marmer te kopen kun je met Marseillezeep een geweldig resultaat bereiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je hebt nodig:

  •     een teil
  •     twee sterke doeken
  •     een handvol Marseille zeep
  •     3 eetlepels baking soda


De procedure is heel eenvoudig:

    1. Veeg het te reinigen oppervlak perfect schoon en veeg het daarna ook af met een vochtige doek om alle stofsporen te verwijderen
    2. Giet de ingrediënten in de met heet water gevulde teil en laat alles goed oplossen
    3. Maak de doek nat in de teil, wring hem uit en veeg de te reinigen delen schoon door krachtig te schrobben
    4. Breng na enkele minuten het tweede doekje aan dat alleen met lauw water is bevochtigd, spoel het uit en wring het enkele malen uit

In geval van vettige vlekken kun je ook maiszetmeel gebruiken (of aardappelzetmeel). Maak een pasta van de zetmeel en water, voeg een eetlepel baking soda toe en smeer dit op de vlekken, eventueel schrobbend met een borstel of een zachte harenborstel. Daarna afspoelen met warm water.

Een ander middel dat doeltreffend is tegen vlekken op marmer is waterstofperoxide.

Soms worden zure stoffen, zoals bleekwater of zelfs alcohol, citroensap of citroenzuur gebruikt om een kant-en-klaar effect te verkrijgen: deze laten weliswaar vele vlekken in korte tijd verdwijnen, maar ze verslijten ook het oppervlak, waardoor het poreuzer wordt en dus veel meer vuil kan vasthouden dan voorheen. Hoewel het een duurzaam en bestendig materiaal is, corrodeert marmer net als alle andere materialen wanneer het in contact komt met atmosferische stoffen, dus het is beter de situatie niet te verergeren door schurende hulpmiddelen of schuursubstanties te gebruiken.

Veel succes!

Advertisement