Sanitair dat weer wit moet worden? Maak het zo goed als nieuw met deze doe-het-zelf en goedkope middelen

door Natasja

22 Maart 2021

Sanitair dat weer wit moet worden? Maak het zo goed als nieuw met deze doe-het-zelf en goedkope middelen
Advertisement

Alle keramische oppervlakken van badkamersanitair of zelfs de keukenspoelbak kunnen na verloop van tijd hardnekkige kalk- en geelachtige vlekken ontwikkelen, die niet kunnen worden verwijderd met een normale schoonmaakbeurt. Vooral de wanden of de bodem van het toilet worden gemakkelijk vuil en moeten zeer vaak worden schoongemaakt, en ook kalkresten in het water dragen bij tot het het lelijk maken van het sanitair.

Als je zelfgemaakte alternatieven wilt proberen in plaats van de specifieke chemische producten die te koop zijn, kun je proberen een aantal ingrediënten die je gewoonlijk in huis hebt, zoals o.a. baking soda en azijn, op verschillende manieren te combineren.

Advertisement
Sanitair dat weer wit moet worden? Maak het zo goed als nieuw met deze doe-het-zelf en goedkope middelen - 1
  •  Citroen: citroensap kan helpen bij niet al te duidelijke kalkaanslag. Giet het sap van een citroen in een spuitfles en vul de rest met warm water. Spuit het op de wanden, bestrooi het vervolgens met enkele lepels baking soda of borax, laat het inwerken en schrob het met de wc-borstel voordat je het afspoelt.                                            Een andere handige manier is om pas bevochtigde oppervlakken met baking soda te bestrooien en vervolgens een halve citroen als spons over de muren te wrijven.
  • Azijn en baking soda: dit onfeilbaar schoonmaakmiddelpaar komt ook hier van pas. Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als citroensap, d.w.z. met de spuitfles gevuld met één deel azijn en drie delen warm water.
  • Citroenzuur: deze natuurlijke kalkverwijderaar kan ook het keramiek in de badkamer of keuken weer doen glanzen. Los 150 gram op in een liter warm water en spuit het mengsel over de te reinigen zones. Laat het een paar minuten inwerken alvorens te schrobben en af te spoelen.
  • Marseillezeep en tea tree olie: je kunt ook een doe-het-zelf reinigingsmiddel maken voor de dagelijkse reiniging. Vul een spuitfles voor driekwart met warm water, los er een handvol Marseille-zeepvlokken in op, voeg 20 druppels tea tree olie en citroensap toe. Meng het goed en gebruik het als een normaal reinigingsmiddel. Van tijd tot tijd kun je het spuiten op plaatsen die je met baking soda of citroenzuur hebt bedekt voor een grondiger reiniging.


Heb je deze middelen wel eens geprobeerd?

Advertisement