Maak de keuken in een handomdraai schoon met deze geniale dagelijkse tips

door Natasja

09 Maart 2021

Maak de keuken in een handomdraai schoon met deze geniale dagelijkse tips
Advertisement

Als je veel tijd in de keuken doorbrengt, wordt de keuken een van de ruimtes die meer aandacht vereisen wat het schoonmaken betreft. Als je het te lang uitstelt, is het zeker niet fijn om de daaropvolgende keer te gaan koken: niemand heeft zin om stapels borden in de gootsteen of vuile werkbladen, evenals alle essentiële hulpmiddelen, schoon te maken, maar als je ze op dat moment nodig hebt en je ze eerst ook nog moet afwassen, dan is het helemaal vermoeiend.

Daarom geldt de gouden regel om te proberen elke dag een reeks kleine klusjes te doen, zodat wanneer je moet schoon gaan maken, het geen uren zal duren. Zo kan je je voor de grondige schoonmaakbeurt richten op de over het algemeen verwaarloosde plekken.


Advertisement
Pixabay

Pixabay

Net als bij het koken is het een goed idee om meteen alle hulpmiddelen en producten die je nodig hebt te verzamelen, eventueel door op een vrije plank te zetten of in een bak te bewaren. Het lijkt vanzelfsprekend, maar zo verspil je geen tijd. Zorg er dus voor dat je alles bij de hand hebt of in iedergeval klaar voor gebruik:

  •     Afvalbakken
  •     Een mand voor alles wat je op andere plaatsen dan de keuken moet opbergen
  •     Reinigingsmiddelen voor diverse oppervlakken
  •     Sponzen en benodigde doeken
  •     Bezem, emmer en dweil

Advertisement
peapod labs/Flickr

peapod labs/Flickr

 1. Maak de oppervlakken vrij van alles wat opgeborgen of gewassen moet worden: vul onmiddellijk de gootsteen/vaatwasmachine. De gootsteen kan je het best vullen met heet water en zeep, waarin je al het te wassen vaatwerk laat weken, na uiteraard de restjes te hebben verwijderd die in de vuilnisbak moeten worden gegooid.

2. Terwijl de vaat ligt te weken, berg je de ingrediënten en de hulpmiddelen weer op, de dingen die in een andere kamer moeten, leg je in de mand, daar zorg je later wel voor, om geen tijd te verspillen.

3. Maak het fornuis en het aanrecht schoon, ook even snel, met een spray en een doek

4. Veeg of stofzuig de vloer.

5. Doe de afwas.

6. Nu de gootsteen leeg is en al het andere in de keuken opgeruimd en schoon is, hoef je alleen nog maar de vloer te doen, wat - als het niet heel erg vuil is - je niet elke dag hoeft te doen.

7. Als je tijd hebt, leg dan de spullen die je tijdelijk hebt opgeborgen in de mand, op hun plek.

Dit is zeker een routine die veel mensen al toepassen. Het is geen grondige schoonmaak van elke ruimte en elk oppervlak, maar het is een gewoonte die, indien dagelijks gevolgd, zeer nuttig is om sneller klaar te zijn. Het in minder dan tien minuten klaar zijn, vooral op dagen dat je niet zoveel kookt... Integendeel, door de keuken altijd gebruiksklaar te houden, kun je je op dagen dat je er niet veel gebruik van maakt veroorloven om niet op te ruimen!

Advertisement