Altijd zachte was maar zonder wasverzachter? Dat kan, met deze doe-het-zelf wastrucs

door Natasja

16 April 2021

Altijd zachte was maar zonder wasverzachter? Dat kan, met deze doe-het-zelf wastrucs
Advertisement

Iedereen draagt graag zachte kleren of wil zich graag in zachte lakens wikkelen, net als ook handdoeken en andere stoffen gebruiken die niet ruw en stijf aanvoelen, en om dit resultaat te bereiken gebruikt men meestal in de supermarkt gekochte wasverzachters met bedwelmende geuren.

Als je echter het gebruik van chemicaliën wilt vermijden, kun je een reeks alternatieve doe-het-zelf remedies proberen, op basis van ingrediënten en stoffen die je gewoonlijk in de keuken en misschien zelfs bij het schoonmaken gebruikt. Het zijn geweldige hulpmiddelen bij huishoudelijke klusjes en altijd de moeite waard zijn om in huis te hebben, misschien zelfs als noodoplossing wanneer het juiste product - of, in dit geval, de wasverzachter - ontbreekt.

Advertisement
Altijd zachte was maar zonder wasverzachter? Dat kan, met deze doe-het-zelf wastrucs - 1
  • Met azijn: de echte truc uit groetmoeders tijd die die je moet kennen, is azijn te gebruiken in plaats van wasverzachter. Een andere zeer effectieve remedie om je kleren zachter te maken zonder wasverzachter te gebruiken is azijn te gebruiken. Deze stof, die je als dressing gebruikt, is namelijk in staat zinkzouten en aluminiumchloride op te lossen en vuil te verwijderen; het heeft antibacteriële eigenschappen en lost de ophoping van zeepresten uit de vezels van de weefsels op, wat een schoner, hygiënischer, geuriger en zachter wasgoed betekent. Gebruik witte wijn- of appelazijn, die je rechtstreeks in de bakje van de wasmachine kunt gieten (een half   glas) of als voorwasmethode, waarbij je een glas azijn in twee liter water in een teil giet, waarin je de was een nacht laat weken alvorens over te gaan tot een normale wasbeurt, bij voorkeur met Marseille-zeep.
  • Met baking soda: ook in dit geval kun je een teil gebruiken voor de voorwas, waarin je twee eetlepels baking soda per liter water oplost. Anders kun je het poeder rechtstreeks tussen de kleren in de trommel van de wasmachine schenken.

 

Advertisement
Altijd zachte was maar zonder wasverzachter? Dat kan, met deze doe-het-zelf wastrucs - 2
  • Met citroen: citroen is doeltreffend in de voorwasfase, waar je het kunt gebruiken door het sap van een vrucht toe te voegen aan de teil water waarin je ook witte azijn hebt gegoten; of tijdens de was, in dit geval kunt je het sap in het bakje van de wasmachine gieten, en eventueel baking soda in de trommel toevoegen.
  • Met citroenzuur: deze stof kan het water minder hard maken, waardoor kalkaanslag wordt tegengegaan, en vermindert ook de alkali in wasmiddelen, zodat het een uitstekend additief is dat ook helpt het wasgoed zachter te maken. Los het op in heet water (50 gram in een halve liter water, maar je kunt de hoeveelheid verhogen in een verhouding van 1 op 10) en giet het in het bakje van de wasmachine op het moment dat je de was doet.
Advertisement