Geen vocht meer in huis met de flessenmethode: maak een doe-het-zelf luchtontvochtiger met deze truc

door Natasja

05 Maart 2021

Geen vocht meer in huis met de flessenmethode: maak een doe-het-zelf luchtontvochtiger met deze truc
Advertisement

Leven in een vochtige omgeving heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid: schimmelvorming is schadelijk voor het organisme, en ook een reeks mogelijke beschadigingen aan de inrichting mag niet over het hoofd worden gezien, waardoor je misschien gedwongen bent om regelmatig geld uit te geven.

Het is dan ook van groot belang over middelen te beschikken om de luchtvochtigheid in de verschillende vertrekken onder controle te houden, en naast de vele innovatieve apparaten die je kunt gebruiken, zijn er ook goedkope en doeltreffende doe-het-zelf remedies. Van een luchtontvochtiger met alleen een plastic fles en wat zout tot een aantal trucjes voor een betere luchtkwaliteit in huis: ontdek welke snelle en eenvoudige oplossingen je kunt toepassen.

Advertisement

De methode van de fles met zout

De methode van de fles met zout

Zout is enigszins hygroscopisch, d.w.z. het kan watermoleculen in de omgeving absorberen, en is dus een uitstekend middel tegen vochtigheid in huis. Zorg voor een plastic fles en wat grof zout en gebruik ze op deze manier:

1. Snijd de bovenkant van de fles af en steek hem in de fles, ondersteboven, zodat het mondstuk onderaan zit.
2. Vul de fles met zout en laat het in de kamer staan waar het als luchtontvochtiger zal moeten fungeren.

Een gelijkwaardig alternatief zijn plastic bakjes voor voedsel, waar je op de deksels enkele gaatjes moet maken, die je moet legen en het zout moet verversen als het te vochtig wordt. Als de vochtigheid niet zo erg is, kunnen zelfs kaasdoek- of lichte katoenen zakjes gevuld met zout volstaan, maar dan wel op de deksels van de bakjes met gaatjes geplaatst, zodat het overtollige water opgevangen wordt door het bakje.

Je kunt ook proberen een vergiet te gebruiken: zet het vergiet in een grotere kom of bak, leg een lichte en ademende stof op de bodem van het vergiet, en giet er dan ongeveer 100 gram (of 150 gram) zout op, en laat het overtollige water in de bak lopen.

Advertisement

Handige tips

Handige tips

Commons Wikimedia

Naast het maken van doe-het-zelf ontvochtigers zijn er een aantal tips die kunnen worden gevolgd, alle gericht op het verminderen van de vochtigheidsgraad in huis.

  •     Als het licht en de temperatuur geschikt zijn, plaats dan planten die de luchtkwaliteit in huis kunnen verbeteren, zoals spathiphyllum, varens, phalanx, klimop en vele andere.
  •     In de vochtigste ruimte, namelijk de badkamer, kun je een thermoventilator plaatsen die je na het douchen 20 of 30 minuten aanzet.
  •     In de keuken ontstaat er ook veel vocht, en een afzuigkap boven het fornuis die alle dampen kan opzuigen is erg nuttig.
  •     Het lijkt vanzelfsprekend, maar het is van essentieel belang om deuren en ramen elke dag zo lang mogelijk open te houden, afhankelijk van de buitentemperatuur. Ventileren van de kamers is de beste remedie tegen de vorming van schimmel.
  •     Vermijd het ophangen van wasgoed in gesloten ruimtes, en plaats het droogrek nooit in de slaapkamer. Gedurende de eerste uren waarin de kleren worden opgehangen, is het een goed idee de ramen en deuren open te houden om een luchtstroom op gang te brengen die de vochtigheid een beetje vermindert.

Wil je deze flessentechniek eens proberen?

 

Advertisement