Doe je was als een pro met deze must-know trucs om fouten te vermijden

door Natasja

05 Maart 2021

Doe je was als een pro met deze must-know trucs om fouten te vermijden
Advertisement

Onder de huishoudelijke taken die je het vaakst doet, is zeker de was: van kleding tot huishoudlinnen, je kunt het wassen eigenlijk nooit te lang uitstellen. Je krijgt echter niet altijd het gewenste resultaat, misschien verdwijnen de vlekken niet of worden de stoffen beschadigd door het wassen.

Er zijn echter een aantal trucs die je kunnen helpen de was op de meest efficiënte en effectieve manier te doen, zodat onaangename ongemakken worden vermeden. Gebruik de onderstaande tips om dit belangrijke huishoudelijke klusje als een echte pro te doen.

Advertisement

Belasting en temperatuur

Belasting en temperatuur

Wanneer je de kleding in de trommel van de wasmachine doet, mag je deze nooit helemaal vullen, laat staan aandrukken om er nog een paar kledingstukken in te krijgen: integendeel, het is raadzaam om nooit meer dan 80% van de capaciteit van de trommel te gebruiken.

Als je er te veel in doet, overbelast je het apparaat niet alleen en verkort je de levensduur ervan, maar de kledingstukken worden ook niet goed gewassen en veroorzaakt het veel wrijving tussen de kledingstukken tijdens het centrifugeren, waardoor de stoffen worden belast en, in het geval van wol of andere synthetische materialen, meer pluisjes en pilling ontstaan.

De ideale temperatuur voor het wassen moet tussen 40 en 60° liggen. Onder deze temperatuur is de hygiëne van de kledingstukken niet gewaarborgd en boven deze temperatuur zullen de stoffen beschadigd worden. Dit is het ideale bereik, maar als de etiketten een lagere temperatuur aangeven (wol en andere delicate stoffen moeten koud of op lage temperatuur worden gewassen, eventueel met toevoeging van additieven in de aanbevolen doses om het hygiënisch schoon te maken) of als je een kledingstuk wast dat extreem vuil is, dan kun je de temperatuur een keer verhogen, maar alleen als de stoffen daar tegen kunnen.

Advertisement

Additieven en vlekverwijdering

Additieven en vlekverwijdering
  • Haast iedereen gebruikt wel wasverzachter, maar het kan gemakkelijk onzichtbare resten achterlaten tussen de vezels die de stof verzwaren. Daarom voegen veel mensen ongeveer 80 ml witte wijnazijn toe aan de trommel van de wasmachine, om de opeenhoping van het product op te lossen en een zachter wasgoed te verkrijgen.
  • Voor vetvlekken: in het geval van olie of andere olieachtige substanties die net op de stof zijn gekomen, bestrooi de vlek voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet met maiszetmeel en ga daarna verder met wassen.
  • Voor zeer duidelijke zweetvlekken op witte kleding, laat een voorwasprogramma draaien met een vlekkenverwijderaar op 40° en ga vervolgens verder met het normale wasprogramma met bleekmiddel. Alleen als de stof niet te delicaat is.
  • Voor wijn- of koffievlekken: laat het wasgoed ongeveer een uur weken in warm water waarin je zout hebt gemengd (1 lepel per liter) voordat je het wast.
  • Voor gelige vlekken: los ongeveer 70 gram (een halve maatschepje wasmiddel) baking soda op in heet water samen met het gekozen afwasmiddel (poeder of vloeistof) en laat het minimaal een half uur (ook een uur) weken en wrijf het goed er goed in. Je kunt deze methode ook als voorwas gebruiken.

       Succes ermee!

Advertisement